НАЧАЛО » свят

Синоптиците предупреждават за опасно време, не само в САЩ

fb
3E news
fb
06-01-2014 01:51:00
fb

Милиони хора в САЩ се подготвят за опасното време и необичайно ниските температури, които се очаква да отбележат 20-годишен рекорд, предаде АФП. В неделя метеоролозите предупредиха, че днес опасен студ ще обхване северната и централната част на САЩ.

Студената вълна, дошла от „полярен вихър”, би могла да намали драстично температурите и на места те ще усещат като минус 51 градуса по Целзий. В комбинация със силните ветрове температурите ще доведат до опасни условия.

В североизточната част на САЩ и в отделни райони в Канада паднаха обилни снеговалежи, а температурите достигнаха опасно ниско ниво. Постепенно студеният фронт обхваща и Средния Запад , като заплашва дори и южните щати с обичайно мек климат като Тенеси и Алабама.

В тази връзка метеорологичната служба призова властите в редица градове да издадат предупреждение към местните жители да не излизат навън и да се запасят с храна. Националната метеорологична служба определи климатичните условия като „животозастрашаващи”.

Студовете вече разбиха 20 годишния рекорд в Средния Запад, предаде Ройтерс. Заради предупрежденията на синоптиците, че опасната студена вълна се премества на изток, властите в Чикаго и още няколко района обявиха, че в понеделник всички училища ще останат затворени. Губернаторът на Минесота Марк Дейтън също нареди всички държавни училища в щата да останат затворени в понеделник, предаде Агенция “Фокус”.

Опасно време и в Ирландия

Западният бряг на Ирландия очаква 10 метрови вълни, преизвикани от бурята „Кристин”, зародила се в Атлантическия океан. Нейните покрайнини вече засегнаха югозападния бряг на острова в неделя вечер, пише Аириш Екзаминър. Тамошната метеорологичната служба предупреждава крайбрежните общини за опасности, защото се очаква морското вълнение да се засили. Бурята ще донесе проливни дъждове, повишена е и опасността от наводнения.

Франция

В осем френски департамента по атлантическото крайбрежие е обявен оранжев код за опасност от големи вълни, които може да се образуват при преминаването на нова буря, съобщават френски медии. Предупредителната мярка важи до 10 часа сутринта във вторник.

Метеорологичната служба предупреди за опасността от образуването на големи вълни, които в комбинация с повишеното ниво на водите в океана може да предизвикат наводнения. В части от френското крайбрежие ситуацията вече е критична, десетки сгради са пострадали. В неделя една жена е загинала в Биариц, след като е била повлечена от силна вълна. Други двама души са били повлечени в морето, но са спасени.опасно време
климат
сащ
Ирландия
Франция
По статията работи: