НАЧАЛО » свят

Сергей Кириенко: Ядрените мощности осигуряват стабилност на световната енергийна система

fb
3E news
fb
09-06-2014 12:08:00
fbЯдрената енергетика днес е задължително условие за стабилната и безопасна работа на световната енергийна система.Това заявява генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко в приветствие до участниците в VІ международен форум "Атомекспо-2014" в Москва. Кириенко акцентира върху особеното значение, което ядрената енергетика придобива за страните с бързоразвиваща се икономика, тъй като много от тях страдат от недостиг на енергийни ресурси.

"Въпросите на развитието на ядрената енергетика в съвременните икономически условия ще намери своето отражение в дневния ред на поредния форум "Атомекспо-2014". Той се провежда за шести пъти и за всичките тези години се превърна в представителна международна площадка, която дава на специалистите от различни страни възможността да обменят мнения по широк кръг от въпроси - от ролята на атомната генерация в енергийните системи на различните страни до съвременните изисквания към системите за сигурност и оценката на тяхната цена в проекта", посочва Кириенко, цитиран от БГНЕС.

Ядрената енергетика по света

От Великобритания, Финландия, Унгария и Чехия в Европейския съюз до бързоразвиващите се азиатски гиганти Китай, Индия, Виетнам и Турция - всички залагат на ядрената енергетика, защото са убедени, че само тя може за им позволи бързо и ефективно да решат всички въпроси на енергийната сигурност. Евтината и чиста атомна енергия е необходимата предпоставка за стабилен растеж на националните им икономики. Затова никой не се съмнява, че делът на ядрената генерация в световен мащаб ще продължи да расте.

Според най-сдържаните прогнози към 2030 г. на нашата планета ще се експлоатират до 500 ядрени блока срещу около 435 днес. За генералния директор на МААЕ Юкия Амано тези цифри са достатъчни, за да гледаме с оптимизъм на бъдещето на атомния отрасъл през ХХІ век. "Ядрената енергетика ще внесе значителен и растящ принос за устойчивото развитие през следващите десетилетия", каза той на последния конгрес на световната организация, който се проведе в края на юни миналата година в Санкт Петербург.

АЕЦ и климатичните промени

Глобалното затопляне е опасен процес. Неговите последици вече се чувстват по света. Става дума за увеличаване на честотата и интензивността на опасните природни явления, разпространяването на инфекциозни заболявания. Други не по-малко опасни процеси са топенето на ледовете и повишаването на нивото на Световния океан, увеличаващата се заплаха за екологичните системи и биоразнообразието. Всички тези фактори нанасят значителни икономически щети, заплашват стабилността на съществуващите екологични системи, а от тук и здравето и живота на хората.

Според прогнозите на учените, ако глобалното затопляне продължи със същите темпове и средната температура се повиши само с 2 градуса по Целзий, тогава през 2100 г. нивото на Световния океан ще се покачи с 1 метър. Това ще бъде достатъчно, за да бъдат потопени значителни части от крайбрежието на Америка, Европа и Югоизточна Азия.

Един от възможните изходи за предотвратяването на този кошмарен сценарий е именно в строежа на нови АЕЦ. Ядрената енергетика осигурява не само евтин ток, но има и важен принос за намаляването на вредните емисии в атмосферата. Ежегодно атомните централи в Европа позволяват да се избегнат емисии от 700 милиона тона въглероден диоксид, а в Япония – 270 милиона тона. Руските АЕЦ допринасят затова да не бъдат отделени 210 милиона това въглероден диоксид. "Ако бъдат спрени всички атомни централи, тогава ще се отделят допълнително по 1,7 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата", отбелязва генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

От всичко казано до тук се налага един важен извод: ядрената енергетика остава важна опция за много страни по света, съдейства за повишаването на енергийната сигурност, осигурява енергия за развитието и борбата с климатичните промени

Росатом
АЕЦ
ядрена енергетика
Сергей Кириенко
Атомекспо-2014"
По статията работи:

Галина Александрова