НАЧАЛО » свят

Седем виновника за глобалното затопляне

fb
3E news
fb
20-01-2014 02:32:00
fb

САЩ, Китай, Русия, Бразилия, Индия, Германия и Великобритания – това са страните, които са най-виновни за глобалното затопляне. Новите изчисления на Университета Конкордия в Монреал (Канада) показват, че тези седем страни носят отговорност за над 60% от глобалното затопляне за периода от 1906 г. до 2005 г.

Канадските учени са изчислили дела на всички държави за глобалното затопляне по пътя на оценка на всеки вид изхвърляне и прмяната на температурата на атмосферата, които те оповестяват, цитирани от  oilru.

Анализирани са също така данниq като обем на въглероден диоксид, отделящ се при изгарянето на изкопаеми горива и промяната при използването на земята – например заради изсичането на горите. Отчита се също така влиянието и на другите парникоми газове и аерозолите. Като цяло влиянието на човечешкият фактор се оценява на повишаване с 0,7 градуса целзий на температурата от 0,74 градуса целзий за времето 1906-2005 г.

Според получените изводи САЩ са безусловен лидер по изхвърлянето на парникови газове, като носят отговорност за 0,15 градуса целзий, или 22% от тези 0,7%. На Китай се падат 9%, делът на Русия е 8%, на Бразилия и Индия – по 7%, на Германия и Великобитания – по 5%.

Приносът на изменението на климата на всяка държава спрямо броят на населението се пада на по-богатите страни. Китай и Индия отиват на 19 и 20 място съответно.

глобално затопляне
климат
СО2
По статията работи:

Маринела Арабаджиева