НАЧАЛО » свят

Северна Корея предупреждава за ядрен удар срещу Южна Корея и САЩ

fb
3E news
fb
22-08-2016 11:29:00
fb

Северна Корея заплаши с превантивен ядрен удар американски и южнокорейски части в случай на най-малкия признак на агресия от тяхна страна, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на представителя на Генералния щаб на Корейската народна армия (КНА), публикувано във връзка с началото на мащабните военни учения Ulchi Freedom Guardian между военните сили на Южна Корея и САЩ. Ученията се провеждат в Южна Корея и ще продължат до 2 септември.

В изявлението се отбелязва, че "революционната армия на КНДР очаква историческия момент, за да взриви цитаделата на агресията и войната, както и освобождаването на южната част на Корейския полуостров".

„Обстановката на Корейския полуостров е толкова напрегната, че атомна война може да се разрази във всеки момент“, цитира от своя страна част от изявлението Росбалт.

Властите в Пхенян нарекоха маневрите "брутална провокация, насочена към подкопаване на достойнството и суверенитета на народната република и подготовка за внезапно нахлуване в КНДР".

Въпреки факта, че Сеул и Вашингтон постоянно говорят за отбранителния характер на ежегодните съвместни маневри, в Пхенян твърдят, че това е подготовка за нахлуване в КНДР. В момента в южната част на Корейския полуостров са разположени 28,5 хил. американски войници, обобщава ТАСС.

От своя страна южнокорейската агенция Ренхап информира, че в маневрите участват 50 хил. Южнокорески и 25 американски военни. Освен това в ученията са задействани сили на Австралия, Канада, Колумбия, Дания, Франция, Италия, Филипините, Великобритания и Нова Зеландия. От Суел твърдят, че учанията са насочени към „повишаване на степента на готовност на съюза между Корея и САЩ в подкрепа на стабилността на Корейския полуостров“.

Пхенян не за първи път заплашва Южна Корея и САЩ с нанасяне на активен ядрен удар.

„Правото на нанасяне на активен ядрен удар не е монопол на САЩ. Оперативните подразделения на Корейската народна армия са готови да нанесат безпощаден удар по врага в случай и на най-малката провокация от негова страна“, заявиха властите на Северна Корея на 14 август, припомня още Росбалт.

 

 

ядрен удар
сащ
КНДР
Южна корея
По статията работи:

Маринела Арабаджиева