Себестойността на добива на петрола в Русия е между 3 и 8 долара за барел

Себестойността на добива на петрол в Русия е между 3 и 8 долара за барел, съобщи заместник-министърът на енергетиката на Русия Антон Инюцин.
„За сметка на ниската себестойност на добива на петрол, 3-8 долара за барел и ръста на дълбочината на преработката от 70 % до 80 % (в редица нефтопреработващи заводи и над 98 %) ресурсната ни база остава една от най-конкурентоспособните в света“, цитира думите на заместник-министъра официалното списание „Руска енергийна седмица“

По думите на Инюцин, през 2016 г. Русия не само е запазила лидерството по доставка на петрол на световните пазари, на които има дял от 20 %, но и е върнала първото си място по доставка на течни въглеводороди, експортирайки 12 %  петрол и 9 %  нефтопродукти.

„Основните предизвикателства за руския енергиен комплекс са свързани с технологичното изоставане и достъпа до финансови ресурси, включително и поради санкциите. Стратегията е насочена към повишаване на технологичното сътрудничество с партньори от страните от Азиатско-тихокеанския регион и други региони, които не се присъединиха към санкциите, създаването с тях на инвестиционни фондове за финансиране на големи проекти, организиране на внос на критично важно оборудване“, подчертава Инюцин.

През март тази година министъра на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че Русия разполага с проучени запаси от петрол и газ за повече от 50 години, а себестойността на нефтодобива е 10-15 долара за барел.

Заместник-министърът на енергетиката Кирил Молодцов през март 2016 г. каза, че себестойността на добива на петрол в Русия е средно около 2 долара, а при трудноизвлекаемите запаси и при проектите на шелфа – 20 долара. От своя страна председателят на „Роснефт“ Игор Сечин съобщи, че себестойността на добива от находищата на компанията е не по-малко от 3 долара за барел, съобщава РИА Новости.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари