НАЧАЛО » свят

Световното търсене на енергия ще се увеличи с 45 % през 2050 г.

fb
3E news
fb
25-10-2017 07:33:00
fb

Саудитска Арабия очаква, че световното търсене на енергия ще се увеличи през 2050 г. с 45 %, заяви по време на форума Future Investment Initiative министъра на енергетиката на страната Халид ал-Фалих.

По думите му един от ключовите фактори за това, че търсенето на енергия ще расте през следващите десетилетия е ръстът на населението. През 2050 г. населението на земята ще се увеличи с 2,2 – 2,3 млрд. души. Едновременно с това ще расте и жизненото равнище.

„Резултатът от това ще е, че световното търсене на енергия, според нашите очаквания ще се увеличи с 45 % към 2050 г. Това е огромно нарастване на търсенето и ние би трябвало да сме готови за това“, отбеляза ал-Фалих.

Освен това по думите му към 2050 г. възобновяемата енергия, колкото и да е учудващо ще съставлява не повече от 10 % от пазара на традиционната енергетика.

„Петролът, природният газ и въглищата ще продължат да играят значителна роля – 75% от търсенето на енергийния пазар ще се падат на тях“, очаква министъра.

Членовете на ОПЕК и страните извън картела, участващи в сделката за ограничение на добива на петрол ще направят всичко, което е необходимо за пазара за постигане на целевите нива от запаси, заяви от Халид ал-Фалих.

„Ние ще направим всичко, което е необходимо за петролния пазар, за да може нивото на запаси да се върне към това, което планирахме в самото начало (на сделката)“, обобщи той.

ОПЕК и страните извън картела се договориха в края на 2016 г. във Виена за намаляване на добива на петрол с 1,8 млн. барела на ден от октомврийското ниво. Споразумението вече бе продължено веднъж през месец май тази година с девет месеца – до март 2018 г.
Една от целите е понижение на търговските запаси от петрол и петролни продукти до средно петгодишно ниво.

пазар на енергия
петрол
газ
въглища
ВЕИ
ОПЕК
производство на петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева