НАЧАЛО » свят

Световната банка предупреждава: Екокатастрофа може да настъпи още през 21 век

fb
3E news
fb
25-11-2014 05:40:00
fb

 

Температурата на Земята е по-висока с 0,8 градуса в сравнение с прединдустриалния период, а през следващите 15 години ще се повиши с още 1,5 градуса, съобщава Световната банка. Ако не се предприемат общи действия за намаляване на изхвърлянията на вредни емисии, към средата на века температурата ще се повиши с над 2 градуса.

 

Към края на века температурата на Земята може да е по-висока с цели 4 градуса, сочи прогнозата.

 

Промяната на климата носи в себе си сериозни рискове за три региона: Латинска Америка и Карибския басейн, Източна Европа и Централна Азия, а също така за Близкия Изток и Северна Африка. Екстремните условия носят риск за водоснабдяването, енергийната и хранителната сигурност.

 

Отстъпването на ледниците в Андите на Южна Америка и горите в Централна Азия увеличават риска от разрушителни наводнения, като едновременно това нарастват и рисковете от засушаване. Повечето от ледниците в Централна Азия може да изчезнат в края на този век.

 

Повишаването на температурата ще окаже силно влияние върху селското стопанство. Глобалното затопляне може да доведе до това, че Карибския басейн да изчезне 50% от рибата. Повишаването на температурите с 2 градуса ще намали със 70% реколтата от соя в Латинска Америка. Реколтата от пшеница ще намалее с 50%. Реколтата в Близкия Изток и в Северна Африка ще се понижи с 60%. Промяната на климата ще доведе до нарастване на цените на храната. Ще се увеличи миграцията, а от това ще се повишат рисковете от възникване на конфликти, пише Световната банка.

 

Повишаването на темпратурата също така ще увеличи топенето на ледовете, при което ще се отделят метан и мощни парникови газове. Към средата на века при топенето на ледовете температурите може да се увеличат с още 2 градуса.

 

За да се намали глобалното затопляне Световната банка призовава да се инвестира в енергийно ефективни технологии и възобновяеми източници на енергия, при намаляване на изхвърлянията в атомсферата. Световната банка освен това съветва за въвеждане на данък върху изхвърлянето на въглерод, за да може да се осигури ръст на инвестициите в алтернативни източници на енергия.

 

Световна банка
глобално затопляне
екокатастрофа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева