Световната банка подобри прогнозата си за средните цени на петрола през 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
771
article picture alt description

Световната банка повиши прогнозата си за средните цени на петрола през 2020 година до 41 долара за барел, в сравнение с априлската прогноза от 35 долара, се казва в доклада на международната финансова институция.

През следващата година Световната банка очаква петрола да е на ниво от 44 долара, докато през април бяха прогнозирани 42 долара за барел.

„Очаква се, че през 2021 година средната цена на петрола ще е 44 долара (щатски) за барел, което е над средната изчислена цена на петрола през 2020 година (41 щатски долара за барел)“, се отбелязва в прессъобщението към доклада.

Както става ясно от прогнозата на Световната банка, търсенето ще се повишава бавно, тъй като развитието на туризма е затруднено заради проблемите на здравеопазването, а възстановяването на глобалната икономическа активност до предишното ниво се очаква едва след година.

Нивото на потребление на петрол, според очакванията ще се запази под нивата отпреди пандемията до 2023 година, се казва в доклада. Освен това рисковете от влошаване на ситуацията около пандемията може да се отразят на прогнозата върху цените на петрола, тъй като това може да доведе до ново засилване на ограниченията във връзка с карантината, което ще намали икономическия ръст и ще свие и сектора на туризма.

Факторите, които поддържат петролните цени според Световната банка са продължаване на сделката ОПЕК+ за намаляване на добива на текущите нива, а също така и ограничаване на производството на петрол от САЩ.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща