Световната банка отпусна 750 млн.долара за TANAP

От днес започват търговските доставки на природен газ по "Южен газов коридор"

Азербайджанската компания „Южен газов коридор“  подписа със Световната банка споразумение за синдикиран заем за сумата от 750 млн. долара за финансиране на проекта за Трансанадолския газопровод (TANAP), гарантиран от агенцията за инвестиционни кредити MIGA.
“На двадесет е девети юни бяха подписани кредитни е гаранционни споразумения за предоставяне на синдикиран кредит на компанията „Южен газов коридор“ за обща сума от 750 млн. долара (500 млн. евро и 215 млн. евро), гарантирани от правителството на Азербайджан (суверенна гаранция) и MIGA с цел финансиране на проекта TANAP, който е част от „Южен газов коридор“, се казва в съобщението.

Споразумението за суверенна гаранция от азербайджанска страна е подписано от министъра на финансите на страната Самир Шарифов, а кредитното споразумение от генералния директор на компанията „Южен газов коридор“ Афган Исаев.

Той от своя страна съобщи, цитиран от местните агенции, че от днес, събота, 30 юни започват първите търговски доставки на природен газ в рамките на проекта.

На 19 юни в турската провинция Ескишехир с участието на президента на Азербайджан Илхам Алиев, лидерът на Турция Тайип Ердоган, украинският им колега Петро Порошенко и държавният глава на Сърбия Александър Вучич се състоя церемония по откриването на TANAP. По-рано на 29 май в Баку бе пуснат първият етап от проекта „Южен газов коридор“.

Така първият газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ вече е пуснат по първата част от „Южен газов коридор“ - от разширението на „Шах Дениз 2“ при Сангачалския терминал по разширения Южнокавказки газопровод. Следващият етап бе пускането в експлоатация на газопровода TANAP, по който газа достига на територията на Турция, а впоследствие и до Европа.

Газопровод TANAP е с трасе от грузинско-турската граница до западната граница на Турция. TANAP заедно с газопровода TAP (Трансадриатически газопровод) е част от проекта „Южен газов коридор“.

Първоначалният капацитет на TANAP ще е от порядъка на 16 млрд. куб м газ годишно. Около 6 млрд. куб м са предвидени за доставка за Турция, а останалото количество – за Европа. Природният газ ще достига до европейския пазар след завършването на ТАР към 2020 г.
Дяловото разпределение на акционерите в TANAP е както следва – азербайджанската компания „Южен газов коридор“ държи 51 %, SOCAR Turkey Enerji — 7%, Botas — 30%, BP — 12%.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари