НАЧАЛО » свят

Световната банка може да замрази проектите за Русия

fb
3E news
fb
28-07-2014 11:25:00
fb

САЩ и Канада ще гласуват проитв отпускането на каквито и да е кредити от Световната банка за Русия. Два гласа не стигат, за да бъде взето положително решение, но то  може да получи поддръжка и от други страни. Под опасност според изданието са 1,34 млрд.долара.

Официалният представител на финансовото министерство на САЩ Холи Шулман заяви, че ще грасува против предоставянето на Русия на инвестиции и кредити от страна на Световната банка. Американската позиция се поддържа и от заместник-министъра на финансите на Канада Мелиса Лантсман. Страните ще излязат с предложнието на съвета на управляващите на Световната банка.

За да се замрази финансирането на проектите на банката в Русия трябва за това да е гласувала блокираща коалиция от страни на съвета на управляващите. Тогава проектите, пердназначени за Русия не стигат до съвета на директорите, които фактически взимат окончателното решение. Съветът на управляващите се състои от 188 държави, всяка от които има определен брой гласове при вземането на решения, като те са в зависимост от пропорционалния дял в капитала на банката.

Световна банка
сащ
Канада
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева