НАЧАЛО » свят

Световната банка дава 1трилион долара на International Solar Alliance (ISA) за ВЕИ

fb
3E news
fb
01-07-2016 03:14:00
fb

 

Международната индийска организация International Solar Alliance (ISA) ще получи от Световната банка 1 милиард долара за финансиране на проекти за строителството на слънчеви електроцентрали по целия свят. Според съобщение на Нефтегаз е 1 трилион, като става въпрос за отделяне тези средства до 2030 г.

Кредитното споразумение между Световната банка и ISA е подписано от шефът на банката Джим Йон Ким и министърът на финансите на Индия Арун Джейтли и министърът на възобновяемата енергия в Индия Пиюш Гоял.

Световната банка ще направи всичко възможно да подкрепи амбициозните планове на Индия за развитие на слънчевата енергетика“, а заявил Ким при подписването, цитиран от местни медии.

International Solar Alliance е международна енергийна организация, обявила се за налагане и използване на възобновяемата и чиста енергия. Създаването й бе обявено от президента на Франция Франсоа Оланд и премиерът на Индия Нарендра Моди на конференцията по климата в Париж през ноември 2015 г. В съставът й влизат 121 страни, като при старта на инициативата страните членки бяха 107. Индия е с амбициозни цели по отношение на ВЕИ, като планира мощности от 175 Гнт до 2022 г. и цел намаляване на емисиите с 33-35 процента до 2030 г.

Развитието на източниците на възобновяемата енергетика става все по-популярно. Още повече, че според Статистическия преглед на Световната банка, именно възобновяемите източиници на енергия (ВЕИ) показват устойчив растеж, който достига до 3% от световното първично потребление на енергия.

През 2040 г. потреблението на енергия от ВЕИ се очаква да нарасне в пъти, докато потреблението на нефт и газ ще остане на нивото от 2015 г., сочат повечето експертни доклади. Така например Министерство на енергетиката на САЩ очаква ВЕИ да увеличат дела си в структурата на световното енергопотребление от 12% през 2012 г. до 16-17% през 2040 г.

Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) прогнозира, че през 2030 г. общата мощност на инсталациите за производство на електроенергия чрез слънчеви панели в смета може да се увеличи над 10 пъти до 1760-2500 ГВт.

ВЕИ отбелязаха значителен ръст през 2016 г., - производството на електроенергия се увеличи до 147 ГВт, сочат данните. Най-голямо е нарастването на инсталациите за вятърна енергия, която през 2015 г. се увеличава до 63,5 ГВт.

Развитието на възобновяемите източници на енергия се стимулира в повечето случаи чрез държавна политика. Към началото на 2016 г. цели по развитието на ВЕИ са си поставили 173 страни, а в 146 се провежда политика за подкрепа на сектора.

 

International Solar Alliance (ISA)
Световна банка
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева