САЩ ще имат най-голям дял в увеличението на нефтодобива извън страните от ОПЕК

Неизменният ръст на нефтодобива дава възможност на САЩ през месец март да изпревари Саудитска Арабия като вторият най-голям производител на петрол в света след Русия, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ) в месечният си доклад.

„По-нататъшното развитие (на добива) продължава, въпреки че появили се инфраструктурни ограничения могат в определена степен да забавят тази тенденция“, отбелязва агенцията.

Във всеки случай, САЩ ще имат най-голям принос при увеличението на добива на нефт през 2018 г. сред страните извън ОПЕК – 1,5 млн. барела на ден от 1,8 млн. барела на ден. Канада, Бразилия и Казахстан също увеличават добива, но това се компенсира от спад в Китай и Мексико.

През март доставката на петрол от страна на държавите извън ОПЕК е била в обем от 59,06 млн. барела на ден, което е с 1,36 млн. барела на ден повече от година по-рано.   
П

о данни на МАЕ, през март добивът на САЩ е бил от порядъка на 9,96 млн. барела на ден, на Саудитска Арабия – 9,92 млн. барела на ден, а на Русия – 11,35 млн. барела на ден.

Страните извън ОПЕК през март са изпълнили сделката за ограничаване на добива (между ОПЕК и страните извън картела) до 90 %, а членовете на картела – 163 % благодарение на Венецуела и Африка, се казва още в доклада на агенцията.
През март страните от ОПЕК са намалили добива с 200 хил. барела на ден – до 31,83 млн. барела на ден.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари