САЩ, Франция и Великобритания атакуваха Сирия

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия в ранните часове в събота, 14 април. Повод за нанасянето на удара е инцидентът от 7 април в гра Дума, където според някои твърдения е било използвано химическо оръжие. Целите са били три – край градовете Хомс и Дума, където, според някои данни има бази за производство на химическо оръжие, съобщиха международните агенции.

Атаката бе обявена от американския президент Доналд Тръмп, който  обяви, че е дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад, заедно със съюзниците Великобритания и Франция. Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

Тръмп каза, че САЩ са готови за продължителна мисия в Сирия. Час по-късно  американският министър по отбраната ген. Джеймс Матис го опроверга, като каза, че това е една единствена атака, която продължила около 1 час, съобщи Нова телевизия.

По-късно почти всички страни изразиха по един или друг начин подкрепа на извършените удари. Русия изрази опасения и посочи, че не се спазва международното право. Примината - ударите са извън знанието на ООН, което, разбира се поставя сериозно въпросът за авторитета, а дири и бъдещето на организацията.   САЩ, Великобритания и Франция от своя страна заявиха, че целите са постигнати.

Съветът за сигурност на ООН, който се събра извънредно в края на деня по искане на Русия не постигна нищо. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че „Времето за преговори за Сирия отмина, настъпи време за предприемане на действия“. Тя увери, че в случай на ново използване на химическо оръжие ще има отново удари срещу Сирия.
 
В началото на заседанието Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, осъждаща нанесените от Съединените щати, Великобритания и Франция удари по Сирия.

В текстът се изразява "голямо безпокойство" от "агресията" на западните сили срещу суверенна държава, която нарушава "международното право и Устава на ООН".

Проектът бе разпространен малко преди Съветът за сигурност да се събере извънредно – в 18 ч. българско време по искане на Русия.
Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя поиска гласуването по текста да се състои в края на заседанието, но както се и очакваше, резолюцията не бе прието.

По-рано бе съобщено, че Германия и Франция смятат да инициират нов формат с привличане на влиятелни страни за търсене на политическо решение за конфликта в Сирия. Очаква се преговори между САЩ, Франция, Великобритания и Германия за Сирия да се състоят в неделя,  15 април в Лондон.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари