НАЧАЛО » свят

За САЩ „Северен поток 2“ е заплаха за енергийната сигурност на Украйна и Европа

fb
3E news
fb
06-04-2017 08:31:00
fb

Администрацията на САЩ смята проектът за газопровода „Северен поток 2“ заплаха за енергийната сигурност на Украйна и цяла Европа.
Заместник-помощника на държавния секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Бриджет Бринк потвърди това на конференция на Атлантическия съвет на САЩ във Вашингтон, съобщава ТАСС.

Дипломатът изрази мнение, че Украйна „следва да намали зависимостта от руския газ“. „Проектът за газопровода „Северен поток 2“, който би съсредоточил в едно направление около 80% от газовия внос от Русия, това е реална заплаха за енергийната сигурност на Европа и Украйна“, каза Бринк.

Бринк заяви също така, че САЩ се стремят към подобряване на отношенията с Русия, в това число и разрешаване на ситуацията с Украйна.
„От гледна точка на нашата администрация...ние смятаме, че добре би било да имаме добри отношения с Русия, да сме в състояние да работим с Русия в тези области, където интересите ни съвпадат“, каза дипломатът. „Аз зная, че нашият президент и държавният секретар са привърженици на това“, добави тя.

Бринк напомни, че по-рано бе обявено за посещение в Русия на 12 април на държавния секретар Рекс Тилърсън. Тя изрази увереност, че Украйна ще е важна част от предстоящата дискусия. По думите й, позицията на САЩ се свежда до три основни принципа: недопустимост по промяната на границите със сила, поддържане на правото на страната самостоятелно да определи пътя си на развитие, подкрепа на демократичния път на развитие.

По повод настоящата ситуация в Украйна дипломатът каза, че САЩ подкрепят новото прекратяване на огъня, но смятат, че само по себе си това не е достатъчно.

„Необходимо е нещо повече от прекратяване на огъня, - каза тя. - Решение е да се използва опит за примирие...Необходимо е нещо повече за пълното изпълнение на минските споразумения“. Бринк потвърди, че от гледна точка на САЩ, осъществяването на минските споразумения сега нямат реална алтернатива.

При обсъждане на въпроса за западните санкции против Русия, заместник-помощника на държавния секретар се съгласи с изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че „да се говори за санкции е рано“. Тя отново подчерта, че САЩ са съсредоточени върху „придвижване напред ...към изпълнение на минските споразумения“.  

Северен поток-2
енергийна сигурност
сащ
Украйна
Европа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева