САЩ се тревожат от интереса на Саудитска Арабия към руската зенитна система С-400

САЩ се тревожат от проявеният от редица съюзници интерес към придобиването на руската зенитна ракетна система С-400. Това не можа да бъде скрито в четвъртък от официалният представител на Пентагона полковник Мишел Балтанза, коментира кореспондент на руската агенция ТАСС по повод въпрос за проявен интерес на Саудитска Арабия към закупуването от Москва на С-400.

„Изпитваме безпокойство по повод придобиването на системата С-400, тъй като неведнъж сме подчертавали важността за запазване на оперативна съвместимост с оръжейните системи на САЩ и другите страни в региона при осъществяване на програма за големи военни покупки. Тази съвместимост е необходима за отразяване на общите заплахи“ заявява за агенцията представителят на Пентагона.

„Тя сметна за необходимо да посочи, че „САЩ и Саудитска Арабия са силно обвързани в областта на военните покупки“.

Саудитска Арабия проявява интерес към закупуването на С-400, съобщи по-рано, на 5  октомври вицепремиерът Дмитрий Рогозин.
„Интерес има, разбира се, каза той – С-400 се обсъжда, но засега още не е официално“.
Рогозин добави, че темата за военно-техническото сътрудничество се е обсъждало на преговорите в много тесен състав.

Саудитска Арабия по време на посещението на крал Салман се е договорила с Русия за придобиване на зенитните ракетни системи С-400. Това съобщи от своя страна РИА Новости, цитирайки Sky News Arabia - „Саудитска Арабия се съгласи да купи модерната зенитна система С-400“, но източникът не се споменава.
Днес саудитският крал Салман и премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще обсъждат конкретни инвестиционни проекти.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари