НАЧАЛО » свят

САЩ са заинтересовани от присъединяването на нови страни към Южния газов коридор

fb
3E news
fb
21-09-2014 12:05:00
fb

САЩ са заинтересовани от присъединяването на нови страни към Южния газов коридор, каза пред журналисти  специалният представител на Държавния департамент на САЩ по международните енергийни въпроси Амос  Хокстейн, цитиран от Trend.

„Ние бихме искали, да се присъединят колкото се може повече партньори (към Южния газов коридор). Но решението не е за САЩ. В края на краищата САЩ поддържат проекта за транспортиране на газ от Каспийския регион, Азербайджан за Европа. Ако се присъединят други страни, това ще е по решение на консорциума”, каза той. Той отбеляза, че такива страни като Иран и Туркменистан може да са заинтересовани от участието в този проект.

„Що се касае до Иран, ние сме в процес на преговори за урегулиране на ядрените приблеми, и аз се надявам, че ще постигенем съгласие. И това може да отвори за Иран вратите към проекти от този род”, каза още той.

Що се касае за Транскаспийския газопровод, който може да бъде построен от Туркменистан за Азербайджан, САЩ ще оказват поддръжка на проекта, ако страните се нуждаят от това, заяви представителят на Държавния департамент на САЩ.

„Ако има възможност да се тръгне към политическо споразумение, което да доведе до сътрудничество за Транскаспийския газопровд и други възможности за интеграция и сътрудничество, ние ще окажем поддръжка”, заяви той.

Хокстейн подчерта, че между Азербайджан и САЩ са изградени добри стратегически отношения.

„Такива отношения съществуват от момента на получаване на независимост на Азербайджан и аз смятам, че те ще се запазят. Има области по които има пълно съгласие, има области, по които имаме разногласия, но така е и в семейството и при приятилети. Ние смятаме да продължим, да запазим стратегическите си отношения. Ние продължаваме взаимодействието и сътрудничеството си”, добави той. Хоксейн отбеляза, че с удоволствие е взел участие в 20-тат годишнина от подписването на „Договора на века” и по случай пуска на „Южен газов коридор” и подчерта, че тези два проекта са изключително важни за сътрудничеството между Азербайджан и САЩ, а също така за осигуряване на енергийната сигурност на Европа и националната сигурност на региона.

„Южният газов коридор” ще даде възможност на Европа да диверсифицира източниците на въглеводороди и да повиши енергийната сигурност, а Азербайджан да получи нов пазар в лицето на Европа. В рамките на осигуряването на доставките на газ на новия пазар на 17 декември 2013 г. беше взето окончателно инвестиционно решение за втория етап от пазработката на находището „Шах Дениз”, от което ще бъдат осигурени 10 млрд.куб метра за Европа.

Южен газов коридор
Азербайджан
Шах Дениз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева