НАЧАЛО » свят

САЩ прекратява частично сътрудничеството с "Росатом"

fb
3E news
fb
03-04-2014 08:16:00
fb

Министерство на енергетиката на САЩ и държавната корпорация „Росатом” спряха редица проекти за сътрудничество в областта на мирния атом.

Както се казва в съобщение на „Росатом”, цитирано от finmarket.ru, американската страна е уведомила държавната корпорация за спиране на някои проекти за сътрудничество в областа на мирното използване на атомната енергия. Конкретно става въпрос за редица технически срещи в частност на научна тематика. При това американската страна се позовава на „действията на Русия в Украйна”.

„Росатом” разглежда тази стъпка като погрешна и противоречаща на конструктивния дух, установен с министерство на енергетиката на САЩ през последните години.

„Ядрената енергетика е много тънка и сериозна материя. Тук се изисква отговорен и професионален подход от страна на всички участници в международното сътрудничество. Политизацията е неуместна”, се казва в съобщението на „Росатом”. Държавната корпорация отбелязва, че „всички опити за внасяне на каквито и да са едностранни ограничения в тази област ще ударят на първо място по инициаторите на такива стъпки”.

Росатом
сащ
мирен атом
ядрена енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева