НАЧАЛО » свят

САЩ плашат Сърбия със санкции заради сделка с руско въоръжение

Ще разрешим всички различия между Белград и Вашингтон, заяви от Женева сръбският президент Александър Вучич

fb
3E news
fb
08-11-2019 01:11:45
fb

Представител на САЩ се очаква днес в Белград да обсъди покупката на нови руски зенитен ракетен комплекс, което може да докара на Сърбия американски санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Сръбските военни силно зависят от руски и съветски оръжейни технологии, но оръжейните сделки на Москва подлежат на санкции от САЩ заради ролята ѝ в конфликта н Украйна.

Белградската агенция Бета съобщи, че Томас Зарзеки – пратеник на Бюрото за международна сигурност и неразпространение на оръжията в Държавния департамент, ще обсъди как Сърбия се съобразява със санкциите. Визитата му не бе обявена от посолството на САЩ.

Сърбия купи неотдавна зенитния ракетно-артилерийски комплекс „Панцир“ от Русия, като доставката им се очаква до няколко месеца. В последните години Белград купи и руски изтребители МиГ-29, хеликоптери, танкове и бронетранспортьори.

Безпокойството на САЩ се засили миналия месец, когато Русия изпрати зенитно-ракетен комплекс С-400 и „Панцир“ за учения в Сърбия.

Матю Палмър, пратеник на САЩ за Западните Балкани, каза миналата седмица, че Сърбия рискува да бъде подложена на санкции заради оръжейните си сделки с Русия. Наказанията може да варират от забрани за издаване на визи до отказ за даване на лицензи за износ.

Президентът Александър Вучич заяви в Женева, че сърбите не трябва да се страхуват, че ще бъдат наложени мащабни санкции, подобни на онези през 90-те години на XX век по време на войните в бивша Югославия.

„Когато САЩ решават за такива санкции… те се налагат срещу компания или индивид, а не срещу цялата страна“, каза той.“.

Вучич присъства на срещата "Световен икономически форум за стратегически диалог по Западните Балкани" в Женева. Той подчерта, че ще разреши всички различия между Белград и Вашингтон.

„Когато САЩ вземат решение за санкции, а това не става лесно, те ги налагат върху някоя компания или физическо лице, а не срещу народа“, заяви Вучич в Женева.
Според него някои хора в Сърбия разпространяват подобна информация, за да внесат доза несигурност и страх и подчерта, че страната провежда „отговорна политика“, за да избегне всякакви проблеми.

Сръбският външен министър Ивица Дачич по-рано обяви, че отговорникът на Държавния департамент на САЩ за ограничителните мерки срещу руския оръжеен сектор Томаш Заржецки ще посети Белград.

Дачич добави, че „служителят Томаш Заржецки ще проведе разговори в Министерството на вътрешните работи“. Той също така ще разговаря със служители в министерствата на отбраната и финансите, за да се запознае със ситуацията, твърди Ивица Дачич.

Министърът добави, че Заржецки вече е посетил около „60 държави“ и отбеляза, че Сърбия не е нарушила санкциите, наложени от САЩ по отношение на доставките на оръжие от Русия и няма причина Вашингтон да налага ограничения на Белград.

Русия ще достави на Сърбия ракетни системи „Панцир С“ в следващите месеци, съгласно подписано споразумение, съобщи вчера директорът на руската агенция „Рособоронекспорт“ Александър Михаев. Той подчерта, че всичко върви по план и няма да има забавяния.

По-рано руските ракетни системи бяха представени, а техните възможности бяха демонстрирани по време на военните учения „Славянски щит 2019“ в базата в Батайница. Системите бяха донесени заедно със зенитно-ракетните комплекси С-400. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че тези оръжия ще гарантират дълготраен мир в региона. Но специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази опасенията на Вашингтон по-рано, относно присъствието на подобна военна техника в Сърбия.

„Загрижени сме относно разполагането на руска военна техника на територията на Сърбия, но и относно възможността Белград да придобие специфични руски системи. Това би рискувало налагането на конкретни санкции, заради закупуването на руска военна техника. Надяваме се нашите сръбски партньори да са наясно с това“, каза Палмър в интервю за македонската телевизия Alsat M.

„Панцир С“ е зенитно-ракетна система, която обединява в себе си ракети земя-въздух, оръдия с калибър 30 мм, радар за наблюдение и система за управление на стрелбата.
Основната цел на комплекса е да защитава важни точки като летища, командни пунктове, комуникационни центрове и други стратегически цели.

Той е предназначен за отбрана от самолети, хеликоптери, крилати ракети и дронове, но може да се използва и срещу наземни цели - танкове, бронетранспортьори, бойни превозни средства на пехотата.

Сърбия обяви военен неутралитет през 2006 г. и през 2015 г. се присъедини към програмата на НАТО „Партньорство за мир“ макар да не се стреми към членство в алианса.

Сърбия освен това разчита на Русия за подкрепа в отказа за признаването на Косово, което едностранно обяви независимост през 2008 г.

руско въоръжение
санкции
Сърбия
сащ
По статията работи:

3E news