НАЧАЛО » свят

САЩ настояват в ООН за смазващи санкции срещу Северна Корея, позицията на Китай и Русия все още не е ясна

fb
3E news
fb
07-09-2017 09:50:00
fb

САЩ настояват Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун, а също и забрана той да пътува в чужбина. Това става ясно от представената от САЩ проекторезолюция в съвета, с която Ройтерс е успял да се запознае.

Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян.

Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е "малко преждевременен". Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица.

Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея, който доставя и почти целия й необходим петрол. Китай и Русия са двете от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп има телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин, но не стана ясно дали двамата са разговаряли за нови санкции срещу Пхенян, които биха били най-тежките, налагани досега. След разговора Тръмп каза само, че военни действия срещу Северна Корея не са първият избор на САЩ, "но нека да видим какво ще се случи".

Москва и Пекин остро осъдиха последния ядрен опит на КНДР, като същевременно изразиха позиция, че севернокорейският възел може да бъде разрешен единствено с мирни средства, чрез диалог и преговори, и призоваха и Вашингтон, и Пхенян към сдържаност.

С последните наложени от Съвета за сигурност санкции на 5 август на Северна Корея бе забранено да изнася въглища, желязо, олово и морски храни - все важни продукти, произвеждани от нея, на които тя разчита за валута.

Новата проекторезолюция на САЩ, подкрепяна и от Великобритания и Франция, предвижда освен петрол, да бъде забранен вносът в Северна Корея на кондензат, рафинирани петролни продукти и течен природен газ.

Междувременно ДПА съобщи, че японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин са се споразумели да работят съгласувано за налагане на нови, по-строги санкции на Северна Корея. Двамата лидери разговаряха в кулоарите на Източния икономически форум в руския град Владивосток.

Абе и Мун заявиха, че ще настояват Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, предвиждаща налагане на Пхенян на "най-тежките досега санкциите, включително прекъсване на петролните доставки", съобщи в Сеул говорител на президента, цитиран от агенция Йонхап. В Токио японският премиер каза пред журналисти, че повтарящите се провокационни действия на Северна Корея са безпрецедентна и много сериозна заплаха, съобщи агенция Киодо.

Абе и Мун заявиха също, че ще поискат от Китай и Русия да подкрепят новите санкции.

В подготвена от САЩ проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН се предлага замразяване на авоарите на севернокорейския лидер, петролно ембарго за Северна Корея, забрана на текстилния износ от КНДР и наемане на нейни работници в чужбина.

Напрежението около ядрената програма на Пхенян доведе до решение за инсталиране в Южна Корея на още четири пускови установки на американската противоракетна система ТХААД. Вчера десетки южнокорейци протестираха срещу разполагането им близо до тяхното градче. Стигна се до сблъсъци с полицията, съобщава се за ранени. Жителите на района, където трябва да бъдат монтирани установките, се опасяват, че това ще превърне домовете им в основна мишена в случай на нападение от страна на Пхенян.
Източник: БТА

Северна Корея
ракетни изпитания
провокация
санкции
ООН
сащ
Китай
Русия
Япония
Южна корея
Съвета за сигурност на ООН
По статията работи:

Галина Александрова