НАЧАЛО » свят

САЩ може да се откажат от обявените тарифи за вноса на автомобили от ЕС

fb
3E news
fb
04-11-2019 10:43:11
fb
Уилбър Рос снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ може да не налагат предварително обявените тарифи за вноса на автомобили от Европейския съюз. Това съобщи американският министър на търговията Уилбър Рос, предаде Блумбърг, цитирана от БНР

Рос посочи също, че "съвсем скоро" ще бъдат предоставени лицензии на американски компании да продават тяхно оборудване на китайския технологичен гигант "Хуавей".

"Надеждата ни е, че преговорите, които водихме с отделни компании за техните планове за капиталови инвестиции, ще дадат достатъчно плодове, така че да не се окаже необходимо да се приложат изцяло или дори частично планираните от Вашингтон мита върху вноса на европейски автомобили и части за тях. Водихме много добри разговори с нашите европейски приятели, с нашите японски приятели, с нашите корейски приятели, като това са основните сектори за производство на автомобили", заяви през уикенда американският търговски министър, цитиран от Блумбърг и БНР.

Уилбър Рос също така заяви в интервюто за Блумбърг, че "съвсем скоро" ще бъдат предоставени лицензии на американски компании за продажба на техни компоненти на китайската "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) ще дойдат „съвсем скоро“.

Той допълни, че досега правителството на САЩ е получило 206 молби за такива лицензии. "Това са много молби -  честно казано повече, отколкото си мислехме", добави Рос.

На този етап от "Хуавей" не коментираха изказването на Уилбър Рос.

През май най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света - "Хуавей" беше поставен в т.нар. "черен списък" на САЩ, като американските власти се позоваха на проблеми на националната сигурност, и това фактически забрани на китайският технологичен гигант да купува американски части и оборудване без специален лиценз. В същото време на американските компании бяха забранени да продават свои части на "Хуавей", без те да получат специално разрешително.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък обеща през юни да предостави известно облекчение на фирмите, които оперираха с "Хуавей".

Що се отнася до търговското развитие между САЩ и Китай, Уилбър Рос заяви, че няма причина сделката да не бъде подложена на подписване този месец.

"Ние сме в добра форма, постигаме добър напредък и няма естествена причина, поради която не би могло да се подпише първата фаза от търговската сделка", съобщи той пред Блумбърг.

Междувременно говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви на пресконференция в понеделник, че президентът на страната Си Цзинпин и неговият американски колега Доналд Тръмп са били в контакт през цялото време чрез различни средства във връзка с предстоящото подписване на "първата фаза" на търговското споразумение.

През миналата седмица и Пекин, и Вашингтон потвърдиха, че двете страни са постигнали споразумение "по принцип", а Доналд Тръмп отбеляза, че временното споразумение вероятно ще бъде подписано някъде в САЩ преди края на месеца.

Според министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос потенциалните места за среща между двамата президенти включват Айова, Аляска, Хавай, както и Китай.

Си Цзинпин и Доналд Тръмп планираха да се срещнат, за да подпишат търговската сделка в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономически сътрудничество (АТИС) в Чили, но Сантяго отмени събитието на фона на протестите в латиноамериканска страна.

Критична дата е 15 декември, когато е планирано да влязат в сила нови високи американски мита за редица важни китайски вносни стоки като лаптопи, играчки и електроника. Съединените щати и Китай имат интерес да постигнат сделка и да избегнат тези тарифи.

ЕС
сащ
митнически тарифи
внос
европейски автомобили
По статията работи:

3E news