НАЧАЛО » свят

САЩ може да прекратяат субсидирането на слънчевата енергия през 2016 г.

fb
3E news
fb
23-03-2015 01:16:00
fb

Правителството в СЩ прекратява данъчният кредит за инвестиции в слънчевата енергетика във връзка с което американсктите компании полагат максимални усилия, за да завършат проектите си към края на тази година.

 

На всеки три минути през 2014 г. в САЩ са се въвеждали в експлоатация нови проекти в сектора на слънчевата енергетика . Това е станало възможно благодарение на съответните документи в подкрепа на енергийната политика, които от 2005 г. осигуряват данъчна отстъпка за инвестициите в слънчеви централи, както в търговския така и в жилищния сектор. Отстъпката е в размер от 30%. Благодарение на данъчното облекчение цената на един ват се е понижила от 7,5 долара през 2009 г. до 2,89 долара през 2013 г. Но от декември 2016 г. данъчните облекчения ще бъдат свити до 10% за производителите и напълно отменени за потребителите.

 

През февруари тази година компанията Apple обяви 25-годишно споразумение за закупуване на електроенергия от компанията First Solar's California Flats Solar Project в окръг Монтерей. Фотоволтаичната централа на тази компания е разположена на площ от около 12 кв.км в Калифорния, а самото споразумение на стойност от 848 млн. долара стана най-голямото в историята на изкупуването на слънчева енергия.

 

От First Solar заявиха, че инвестицията на Apple ще им помогне не само да завършат проекта, но и съществено да увеличат енергоснабдяването за сметка на соларната електроенергия от слънчевата си централа в Калифорния.

 

След Apple и от Google заявиха, че ще инвестират 300 млн. долара в компанията SolarCity – най-големият оператор на пазара на слънчева енергия в САЩ. Компанията притежава слънчви централи в 14 щата и окръг Колумбия. Капиталът на SolarCity е 750 млн. долара, което е сред най-високите показатели сред компаниите, предоставящи слънчева енергия в жилищния сектор.

 

Компанията Duke Energy през третото тримесечие на миналата година се нареди сред тройкта на лидерите по установени слънчеви мощности. Ръководството на компанията смята да вложи още 500 млн. долара в строителството на три комплекса от слънчеви мощности от 128 МВт в източната част на Северна Каролина.

слънчева енергия
Apple
Google
сащ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева