НАЧАЛО » свят

САЩ и Канада забраниха пробиването на нови сондажни кладенци в Атлантическия и Северния ледовит океани

fb
3E news
fb
21-12-2016 08:48:00
fb

Президентът на САЩ Барак Обама забрани пробиването на нови петролни и газови кладенци във федералните води на Атлантическия и Северния ледовит океани. Това се казва в документ, публикуван на сайта на Белия дом.
Забраната за продажба на права за добив „за неопределен срок“, към която се присъединява и Канада се разпростира върху големи участъци около крайбрежието на Аляска в Чукотско море и почти около цялата море Бофорт. В Атлантическия океан сондажите ще бъдат забранени от крайбрежието на щат Мейн до крайния североизток на Вирджиния.

В общото изявление на Барак Обама и канадския премиер Джъстин Трюдо се казва, че забраната цели да защити икономиката и екосистемата на Арктика. Президентът на САЩ обяснява, че дори и най-високите стандарти за безопасност не могат да защитят региона от разлив на петрол, още повече, че възможността за очистка е ограничена, поради климатичните условия.

Тази стъпка е в противоречие с позицията на новоизбрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, който не  веднъж е окачествявал глобалното затопляне като заговор и излезе с обещания за подпомагане на сектора свързан с добива на енергийни ресурси в САЩ, отбелязва CNN.
Барак Обама се позовава на закон от 1953 г., който дава на президента значителни възможности за блокиране на териториалните води на САЩ за добив на нефт и газ. Досега разпоредбите на този закон са прилагани рядко – основно с цел защита на кораловите рифове, местата за моржовете и морските резервати.

Характерното е, че този закон не предвижда механизъм за отмяна на вече въведените ограничения. Това означава, че за бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп ще е доста трудно да анулира въведената забрана от настоящият президент Обама. За целта ще се наложи отблокирането да мине през съда, което може да се проточи доста дълго.
Според еколозите, досега в историята на САЩ нито един президент не е правил опит да сваля забраната за проучване и добив на природни ресурси, въведени в рамките на този закон.

От Американския институт за петрол пък смятат, че забраната може да бъде премахната чрез специален президентски меморандум, като се надяват, че при встъпването на Доналд Тръмп в длъжност в началото на следващата година такъв меморандум ще бъде изготвен и оповестен.
На този етап, според ВВС, американските компании не проявяват интерес към Арктика, поради добрият добив на петрол и газ от шистовите находища в Северна Дакота и Тексас. Изграждането на проучвателни кладенци в Арктика струва скъпо и крие значителни рискове, смятат експертите.

Арктика
сондажни кладенци
Барак Обама
Джъстин Трюдо
сащ
Канада
По статията работи:

Маринела Арабаджиева