САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО

Държавният департамент на САЩ излиза от ЮНЕСКО.

„На 12 октомври държавният департамент уведоми генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за решението на САЩ да излезе от организацията и за намерението й да създаде постоянна мисия за наблюдение в ЮНЕСКО. Решението за това не беше взето лесно, то отразява безпокойството на САЩ по повод растящите задължения на ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментални реформи в организацията и продължаващото антиизраелско пристрастие на ЮНЕСКО“.

Генералният секретар на организацията Ирина Бокова заяви, че „решението на САЩ да излязат от състава на организацията предизвиква дълбоко съжаление“.

Според официалното съобщение, разпространено от пресслужбата на Държавния департамент, решението ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

Малко по-късно стана ясно, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е дал в четвъртък указание министерство на външните работи да подготви излизането на страната от ЮНЕСКО едновременно със САЩ. Съобщението е на администрацията на държавния глава на страната, като в него се „приветства решението на президента Тръмп за излизане от състава на ЮНЕСКО“.  „Това е смело и етично решение, тъй като ЮНЕСКО се превърна в театър на абсурда, вместо да съхранява историята я изкривява“, заявява премиерът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари