САЩ и ЕС облагодетелстват "Трансгаз" в търга за DESFA, за да създадат алтернативен газов маршрут

Търгът за гръцкия газов мрежов оператор DESFA е поставен в нова позиция, тъй като има общо желание на Европейския съюз и Съединените щати да укрепят алтернативните маршрути за доставка на енергия за Европа, избягвайки Русия, пише електронната медия ekathimerini.com.

Консорциум, включващ румънската държавна компания "Трансгаз" и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ръководен от испанската компания Reganosa, е един от двамата кандидати за 66% дял в DESFA, съобщиха в прессъобщение от Фонд за развитие на активи на Гърция (HRADF).

Източници твърдят, че това е ясно послание от страна на Брюксел и Вашингтон в полза на румънската компания, която може да обслужва вертикалния маршрут, свързващ Румъния, Унгария, Австрия, България и Гърция, осигуряващ пренос на газ от Каспийско море към Централна Европа, според ekathimerini.com.

За "Трансгаз" офертата е първата голяма стъпка извън Румъния, в област, доминирана от десетилетия от руския гигант "Газпром", основен доставчик на газ за страните от региона. Вторият кандидат е консорциум на италианската Snam, испанската Enagas Internacional и белгийската Fluxys.

 

By Georgiana Bendre Oil & Gas March, 2018

Превод на Центъра за изследавне на Балкански и черноморски регион

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари