САЩ въвежда нови санкции срещу Русия. Руската страна предприема ответни мерки

Вашингтон ще обяви днес новите санкции срещу Русия. Руската страна също днес ще коментира законопроектът за санкции срещу САЩ. Докъде ще доведе тази взаимна размяна на удари предстои да се разбере. При всички случаи пазарите ще започнат с реакция в ранните следобедни часове.

 

Нови санкции на Вашингтон по отношение на Москва ще касаят компании, които са доставили за Сирия технологията за производство на хичическо оръжие. Това заяви в интервю за CBS News постоянният председател на САЩ в ООН Ники Хейли.

Санкциите срещу Русия ще се засилват. Министър (на финансите на САЩ Стивън ) Мнучин ще ги съобщи в понеделник, ако още не го е нправил, като те ще са насочени пряко към компаниите, осъществяващи доставката на оборудване и технологии, свъзани с използването на химическо оръжие“, каза тя.

По-рано САЩ и редица западни страни обвиниха Дамаск за химическата атака в град Дума. Москва опроверга съобщенията.

Това не са първите санкции срещу Русия. Само седмица по-рано САЩ обявиха най-сериозните предприемани досега санкции срещу руската страна, като в списъка бяха включени както висщи ържавни служители така и едни от най-големите компании и управляващите ги лица, като това доведе до огромен спад на търгуваните от тях акции.

 

В края на миналата седмица руската страна съобщи, че е е готова със законопроект за ответни мерки срещу САЩ, според ТАСС, която се позовава на говорителя на Държавната Дума Вячеслав Володин. Законопроектът се очаква да бъде обсъден днес, 16 април.

Както е известно на 6 април САЩ разшириха списъка със санкции срещу Русия. Новите санкции засегнаха 7 от най-големите руски бизнесмена, 17 висши държавни служители, а също така и 12 частни компании и две държавни структури.

Руският законопроект „Относно мерките за противодействие срещу враждебните действия на САЩ и (или) други чужди агенции.

Законопроектът предоставя на руското правителство пълномощия за въвеждане на редица мерки с икономически и политически характер.

Така например един от текстовете е за ограничаване на внос на стоки, произведени в САЩ като лекарства, алкохол, цигари, селскостопански стоки. Друг текст засяга одиторските услуги – забрана или ограничение и изпълнение на дейности по оказване на услуги по държавни поръчки, включително и от държавни структури на одиторски и юридически дружества, в чийто капитал пряко или косвено участват организации, намиращи се под юрисдикцията на САЩ или други държави.

Третият текст касае влизането на американски граждани в САЩ. Както става ясно от текстовете, Русия също ще готви забранителен списък за американски или други граждани, на които няма да се позволява влизане на руска територия.

Освен това се предвижда и забрана за работа в Русия на граждани от САЩ и /или други държави включително и на висококвалифицирани специалисти.

Забраната и допускане на технологично оборудване и програмно осигуряване от САЩ и от други страни също е включено в списъка.

Освен това се предвижда прекратяване или прекратяване на международното сътрудничество на руски юридически лица със САЩ или организации, които се намират под юрисдикцията на САЩ, в атомния сектор, самолетостроенето и ракетната индустрия. Предлага се също така увеличение на таксите за обслужването на самолети от САЩ и други държави.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари