САЩ въведе мита върху вноса на алуминий и стомана

Източник: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в четвъртък постановление за въвеждане на мита върху вноса на алуминий и стомана, с което на практика поставя начало на новата протекционистична политика на САЩ. Действията на американския президент породиха страха от зараждане на търговска война.

„Днес в защита на националната сигурност на Америка въвеждам мита върху вноса на чуждестранна стомана алуминий“ , каза Тръмп на церемония в Белия дом. Митото върху вноса в САЩ  на стомана е 25 %,  а на алуминий .- 10 %.

Митата ще влязат в сила след 15 дни.

Тръмп обвини чуждестранните компании в дъмпинг и заяви, че заради тях американската индустрия в тези отрасли е била подкопана. Само Китай произвежда за месец толкова стомана, колкото САЩ за една година, напомни Тръмп.  

САЩ допускат изключение от новите мита на Канада и Мексико, както и на други страни, които ще трябва да убедят САЩ, че тяхната продукция от стомана или алуминий не заплашват националната сигурност.

„За Канада и Мексико мита засега няма да бъдат въвеждани, тъй като трите страни водят преговори по актуализиране на зоната за свободна търговия НАФТА“, уточни президентът на САЩ.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом призова САЩ да се откажат от въвеждането на вносни мита за алуминий и стомана. По-рано през седмицата бе съобщено, че ЕК има готовност за ответна реакция до два месеца.

Китай вече призова САЩ да отменят колкото се може по-бързо вносните мита за металите. Пекин обяви също, че смята в противен случай да предприеме ответни мерки с цел защита на правата и интересите си.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари