Саудитска Арабия ще работи заедно с Русия за постигане на стабилност на петролния пазар

Саудитска Арабия е готова да продължи позитивното сътрудничество с Русия за постигане на стабилност на световните петролни пазари, заяви в четвъртък кралят на Саудитска Арабия Салман Бен Абдел Азиз Ал Сауд, цитиран от руски агенции.

„Стремим се да продължим позитивното сътрудничество между нашите страни за постигане на стабилност на световните петролни пазари, което ще допринесе за ръст на световната икономика“, каза саудитският крал по време на преговорите с президента на Русия Владимир Путин в разширен състав.
Междувременно стана ясно, че руският фонд за преки инвестиции, държавният фонд на Саудитска Арабия  Public Investment Fund (PIF) и държавната нефтодобивна компания Saudi Aramco ще създадат платформа за инвестиции в енергийния сектор за сумата от 1 млрд. долара. Споразумение за това бе подписано в четвъртък в Кремъл.

Платформата ще е насочена към търсене на инвестиционни възможности на територията на Русия с фокус върху високотехнологични енергийни компании в областта на услугите в нефтодобива и преработката и с възможност за последваща локализация на бизнеса в Саудитска Арабия и Близкия Изток, уточняват от руския фонд.

Едновременно руският инвестиционен фонд за преки инвестиции и PIF обявиха за създаване на платформа за инвестиции в технологичния сектор също за 1 млрд. долара.

По думите на крал Ал Сауд отношенията между Русия и Саудитска Арабия се „характеризират със съвпадение на вижданията по много регионални и международни проблеми“.

Кралят на Саудитска Арабия благодари на президента на Русия за гостоприемството, отбелязват още агенциите.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари