Руското енергийно министерство твърди, че транзитът на руски газ през Украйна за ЕС остава надежден

Министерство на енергетиката на Русия е уверено, че спорът на „Газпром“ с Украйна не заплашва с нищо транзитът на газ от руската страна за ЕС, както и, че той остава толкова надежден, колкото е бил и преди. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на представител на министерството, който коментира по телефона разговора между министъра на енергетиката Александър Новак и заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз  Марош Шефчович.

„Министър Новак увери (Шефчович), че транзитът на газ от Русия за Европа не е заплашен, транзитът остава също толкова надежден, както и преди“, заявява представителя на министерството. „До момента на прекратяване на договора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по съдебен ред нищо не заплашва транзита на газ през Украйна.

Освен това по време на разговора Шефчович е предал на Новак безпокойството на Украйна от решението на Стокхолмския арбитраж. Страните са се договорили да продължат контактите си по този въпрос.

Междувременно от-рано днес правителствената информационна служба съобщи за телефонни разговори на премиера Борисов с телефонни разговори с премиерите на Украйна и на Полша Володимир Гройсман и Матеуш Моравецки по повод националния празник на България.

Украинският премиер увери Бойко Борисов, че доставките на транзитен газ, които минават през Украйна, не са застрашени и потокът продължава да бъде стабилен, се казва в съобщението.

 

По-рано днес заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович разпространи изявление, че Европейската комисия е обезпокоена по отношение на осигуряването на транзита на руски газ, заради разногласията между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“. „Според Европейската комисия ситуацията предизвиква безпокойство не само заради преките доставки на природен газ за Украйна, но и по отношение на транзита на газ за Европа“, заявява той.
Държавният департамент на САЩ също излезе със съобщение по въпроса. „Доставките на газ никога не трябва да са политическо оръжие. Ние очакваме, че „Газпром“ ще доставя газ за украинските транзитни газопроводи в съответствие с решението на Стокхолмския арбитраж. Русия трябва да докаже, че е надежден доставчик на газ“, цитират руски агенции написаното то официалният представител на държавния департамент в Twitter Хедър Науърт.

Стокхолмският арбитраж на 28 февруари задължи „Газпром“ да заплати 2,56 млрд. долара по договора за транзит с „Нафтогаз Украйна“. „Газпром“ изрази несъгласие с това решение на съда и заяви намерението си „да защити своите права по достъпни за него и в съответствие със закона средства“.
Заместник-председателя на „Газпром“ Александър Медведев заяви пред журналисти, че „Газпром“ е започнал в Стокхолмския арбитраж процедурата по прекратяване на договорите за доставка и транзит на газ с „Нафтогаз Украйна“.

Председателят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев от своя страна определи това като отказ на „Газпром“ от изпълнение на решението на съда.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари