НАЧАЛО » свят

Русия се готви за шистова революция

fb
3E news
fb
16-01-2014 12:27:00
fb

Русия дълго време пренебрегваше мащабите на шистовата революция в газовия сектор. Но тя не смята да повтори тази грешка за шистовия петрол. Потвърждение за това е, че през декември „Роснефт” създаде съвместно предприятие с норвежката компания Statoil за оценка на потенциала на геоложките формации в Поволожието.

През лятото „Газпром” подписа споразумение с американаката Halliburton, която да окаже помощ с нетрадиционните си технологии при усвояването на въглеводороди. Така, компанията, която  говореше за пагубните екологични последствия от разработката на шистовит находище се обърна на 180 градуса. Сега дъщерното предприятие „Газпром нефт” се готви да добива 300 млн.тона шистов петрол през 2020 г., пише LE Echos.

Както отбелязва директорът на Института за геополитика и енергетика Елена Телегина, шистовият петрол открива за Русия големи перспективи.

Независимо, че през 2013 г. производството на петрол в страната постави нов рекорд от 10,51 млн.барела на ден, дългосрочните перспективи все още остават неясни. По оценка на американската енергийна агенция Русия разполага с най-големите в света запаси от шистов нефт – 75 млрд. барела от общо 335 мллрд. Тези запаси се намирата в голямаат си част ва т.нар. Баженовска формация в Западен Сибир, която можеда стане новото петролно Елдорадо (потенциалът на формацията се оценява на над 3,5 млрд.барела).

„Находището открива големи перспективи. Правителството трябва да вземе стратегически решение за разработката му. Нашите компании „Раснифт”, „Лукойл”, „Газпром нефт” и „Сургутнефтгаз” проявяват към него голям интерес”, отбеляза Елена Телегина на форума „Клуб Ница”, посветен на енергетиката и геополитиката. „Тази геоложка формация се разполага на голяма площ. Значителна част от инфраструктурата вече еготова, в частност това касае тръбопроводите. Произовдството може да достигне 7 млн.тона през 2020 г- и 40 млн.тона след 2030 г., смята руският експерт Владимир Висоцки. Правителството подготвя нови данъчни положения за разработката на този ресурс, което вече привлича вниманието на големите чуждестранни компании. Като начало беше подписано споразумение за партньорство с американсакта ExxonMobil.

Русия
шистов петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева