НАЧАЛО » свят

Русия очаква на 17 януари ЕК да представи предложенията си за "Южен поток"

fb
3E news
fb
14-01-2014 12:22:00
fb

Руската страна очаква, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще представи през тази седмица в Москва предложенията на Европейската комисия (ЕК) за адаптация на междуправителствените споразумения за газопровода „Южен поток”, спрямо третия енергиен пакет на Европейския съюз. Това съобщи постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

„Еврокомисарят (Йотингер) ще бъде на 17 януари в Москва, където ще вземе участие в заседанието на Постоянния съвет по енергетика за партньорство Русия-ЕС. Вероятно той ще каже нещо”, заяви Чижов по време на брифинг в „Центъра за европейска политика”, съобщава ИТАР-ТАСС.

Чижов напомни, че шест страни от Европейския съюз поръчаха на ЕК да води от тяхно име преговорите  с Русия за „Южен поток”.

В началото на декември говорителят на Йотингер, Марлене Холцнер заяви, че началото на строителството на участъците от газопровода „Южен поток” в България и Сърбия сами по себе си не противоречат на европейското законодателство за конкуренцията. Споразуменията между Русия и страните от ЕС за строителството на „Южен поток” обаче „не съответстват на европейското законодателство и изискват доработка".

По думите на Холцнер, ЕК е готова да окаже съдействие на Русия и на южните страни от ЕС за доработване на споразуменията за газопровода.

За реализацията на сухопътната част от проекта с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия вече са подписани междуправителствени споразумения.

По газопровода се предвижда пренос на 63 млрд.куб метра природен газ. Дейностите по строителството на газопровода вече започнаха в България и Сърция, а скоро трябва да стартират и в Унгария. 

Според някои от руските медии руската страна е подготвена за срещата с еврокомисаря Йотингер и вече е подготвила възражения в случай на спънки по отношение на "Южен поток". Припомняме, че през декември еврокомисарят обясни, че комисията не е срещу газопровода, но държи руската страна да се съобразява с европейското законодателство.

Очакванията са на срещата да бъде получена яснота, а и повече подробности за антимонополното разследване на ЕК  по отношение на „Газпром”. Припомняме, че то започна през септември 2012 г. на база на жалбата на Литва.  През миналата година еврокомисарят Йотингер изрази очакването си, че антимонополното разследване ще приключи окончателно през пролетта на 2014 г.

 

ЕК
Русия
Южен поток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева