Русия е оттеглила заявката си за членство в ЦЕРН

Русия изтегли заявката си за членство от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), но сътрудничеството с Москва продължава, съобщава за РИА Новости Софи Тезаури от пресслужбата на организацията.

„ЦЕРН има дълга история на сътрудничество с Русия и добри отношения на всички нива. Фактът, че Русия е взела решение да не бъде асоциран член не променя задълбоченото сътрудничество, което има между нас и наскоро се засили“, казва тя. Припомняме, че за оттеглянето на заявката на Русия от ЦЕРН стана ясно още в събота.

Тезаури отбеляза, че не е задължително дадена държава да е член на ЦЕРН, за да допринася за дейността и. Решението на Москва няма да повлияе на участието й в съвместните проекти, а въпросът за асоцирано членство ще се обсъжда още, се подчертава в съобщението.

Руската корпорация „Росатом“ ще продължи сътрудничеството си с Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН и в случай на поръчка от нея ще доставя необходимото оборудване, съобщи в съобта ТАСС, цитирайки от отдела по комуникации на „Росатом“.

Това, че Русия оттегли заявката си да стане член на ЦЕРН, „изобщо няма да се отрази“ на реализирането на съвместни научни проекти в атомната сфера.

Русия подаде заявка за асоцирано членство в ЦЕРН през 2013 г., уточнява РИА Новости. Съветът на организацията одобри заявлението, но впоследствие Москва го оттегли. Източници, запознати със ситуацията са потвърдили пред РИА Новости, че съответстващото решение е било взето още през ноември миналата година.

ЦЕРН е най-голямата в света лаборатория в света по физика на елементарните частици. В организацията членуват 22 държави.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари