НАЧАЛО » свят

Русия никога не е била инициатор на прекъсване на сътрудничеството с България, според Лавров

Русия и България "са тясно свързани с историята и културата”. „Обидно е, когато някои политици в името на своите краткосрочни цели са готови да унищожат всичко това", коментира руският външен министър

fb
3E news
fb
26-01-2016 03:12:00
fb

"Украинският транзит на руски газ за Европа е ненадежден и в ЕС разбират, че е необходимо да се осигурят преки доставки на руски въглеводороди”. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, в коментар на въпрос за прекратяването реализацията на проекта „Южен поток“ в рамките на пресконференция за изминалата 2015 г.

„Русия, подчерта министърът, никога не е била инициатор на прекъсване на търговското, икономическото или каквото и да било друго сътрудничество с България. Но ние не можехме да чакаме промяна в настроението на Брюксел за „Южен поток” и започнахме да търсим алтернативи", отбеляза Лавров, цитиран от ТАСС.

„Европа се нуждае от руски газ, украинският транзит не е надежден и в това се убеждавате ежедневно по това какви изявления правят украинските ни съседи, в частност за това, че те 10 пъти ще повишат цената на транзита, въпреки обозначената в договора и така нататък", заяви руският министър. Според него необходимостта от директен достъп на руски газ до ЕС е реалност, която се споделя от всички.

През декември 2014 г. Русия обяви, че се отказва от проекта „Южен поток”, заради неконструктивната позиция на ЕС. „Беше намерен вариант със „Северен поток 2", въпреки че той можеше да е „Южен поток”, ако ЕК не играеше геополитически игри и вместо това не вършеше работата си честно, за да гарантира енергийната сигурност на ЕС”, допълни още Лавров.

Едновременно с това, Лавров отбеляза, че Русия и България "са тясно свързани с историята и културата”. „Обидно е, когато някои политици в името на своите краткосрочни цели са готови да унищожат всичко това и да го пренесат в жертва на своите стремежи, които са продиктувани отвън”, каза той.

По отношение на развитието на отношенията в областта на образованието между Русия и България, Лавров заяви, че е необходимо да се движим по посока на Болонския процес (насочен към сближаване и хармонизация на системите на висше образование на страните от Европейския съюз с цел създаване на единно европейско пространство за висшето образование; действа от 19 юни 1999 г., когато е подписана Болонската декларация; сега включва 47 страни в това число и Русия). "Възнамеряваме да увеличим броят на българските студенти, които искат да учат в Русия, в това число на пазарна основа”, заяви Лавров, добавяйки, че руското образование се радва на добра репутация в света.

Болонският процес цели хармонизация на системата за висше образование в страните от Европа и създаване на единно европейско пространство за висше образование. Действа от 19 юни 1999 г. , когато била подписана Болонската декларация. Към този момент включва 47 страни, в това число и Русия.

 

Южен поток
Сергей Лавров
руски газ
Европа
транзит на газ през Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева