НАЧАЛО » свят

Русия и Унгария се договориха за строителството на 2 нови блока на АЕЦ "Пакш"

Руската страна ще отпусне кредит до 10 млрд.евро за изграждането на новите мощности

fb
3E news
fb
14-01-2014 07:01:00
fb

Русия ще предостави на Унгария кредит за строителството на два нови блока на АЕЦ „Пакш”. Сумата на кредита още не е определена. Това съобщи председателят на „Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от biztass.

Русия и Унгария се договориха днес, 14 януари за строителството на два нови блока на АЕЦ „Пакш”.Споразумение „За сътрудничество в областта на ядрената енергетика за мирни цели”  беше подписано в хода на преговорите между президента на Русия Владимир Путин и премиерът на Унгария Виктор Орбан от председателя на „Росатом” Сергей Кириенко и унгарския министър за национално развитие на Унгария Жужан Немет, съобщиха по-рано електронните медии.

„Правилата в атомната енергетика са такива, че в началото трябва да бъде подписано междуправителствено споразумения, паралелно с което в завършващия стадий се намира споразумение между министрите на финансите на двете страни за условията на кредита, отбеляза Кириенко. Засега общата сума е за 10 млрд. евро, но цифрата ще е по-малка”, заяви той.

Въвеждането на два нови блока ще повиши енергийната независимост на Унгария, заяви руският президент Владимир Путин. „Това е уникално споразумение, тъй като над 40% от обема на дейностите са предвидени да се изпълняват от унгарската страна, подчерта той. – Примерно 3 млрд.долара ще бъдат насочени за работни места на унгарската страна.”

АЕЦ „Пакш” е единствената ядрена централа в Унгария. Тя е с реактори тип ВВЕР-440 и произвежда над 40% от електроенергията на страната..

АЕЦ "Пакш"
"Росатом"
Русия
Унгария
По статията работи:

Маринела Арабаджиева