НАЧАЛО » свят

Русия и Турция до края на годината ще обсъдят още веднаж строителството на газопровода

fb
3E news
fb
10-12-2014 12:36:00
fb

Представителите на Русия и Турция до края на годината още веднъж ще проведат среща за обсъждане на проекта за строителство на нов газопровод от Русия за Турция, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Алексанъдр Новак, цитиран от Интерфакс.

 

„Планираме това да е през декември. Сега се водят преговори на ниво стопански субекти, тъй като трябва ясно да се определи маршрута, да се вземат предвид различни варианти, точката, където ще се намира газовия хъб и маршрута за преминаването на газопровода през акваторията на Черно море“, коментира той.

 

По думите му на първо място е необходимо да са ясни всички технико-икономически показатели на проекта: „Това е процес, с който се занимават днес „Газпром" и Botas”.

Руският министър каза, че има различни маршрути и крайни точки. „Разликата е в икономиката. Всичко се пресмята: разходите за полагане на дъното на Черно море, зависимостта от разстоянието, необхоимо за излизането на газопровода, преминаването през континента. Изчислява се и времето, и срокоът – за колко време може да се напави. Това е обичаен сравнителен анализ на различни варианти“, обясни Новак.

 

Агенцията припомня, че на 1 декември след обявяване на спирането на „Южен поток“, руската страна инициира нов проект със същия капацитет – 63 млрд. куб м за пренос на природен газ за Турция и оттам за потребителите от ЕС, които ще могат да го купуват на газовия хъб, който се планира да бъде изграден на границата между Турция и Гърция.

газопровод Русия-Турция
газов хъб
Александр Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева