НАЧАЛО » свят

Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за доставка на С-400

fb
3E news
fb
09-10-2017 11:06:00
fb

Русия и Саудитска Арабия са постигнали споразумение за доставка на зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“. Това съобщиха за TACC от Федералната служба за военно-техническо сътрудничество.

„Потвърждаваме, че с кралство Саудитска Арабия е постигната договореност за доставка на системи за ПВО С-400, противотанкови ракетни комплекси „Корнет-ЕМ“, системи ТОС-1А, автоматични гранатометни системи АГС-30 и автомати „Калашников“ АК-103", уточниха от пресслужбата на ведомството.

В края на изминалата седмица Кремъл отказа да разкрие детайли за плановете на Саудитска Арабия да закупи от Руската федерация зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“. В Москва определиха като неоснователна загрижеността на Пентагона във връзка с интереса, проявен от Рияд към руските С-400, тъй като военно-техническото сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия не е насочено срещу трети страни.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи на 12 септември, че Анкара е подписала с Москва споразумение за придобиване на системата С-400.

Първият чужд клиент за закупуване на С-400 е Китай.

Зенитната ракетна система С-400 е предназначена за унищожение на авиация, крилати и балистични ракети, включително и със среден радиус на действие и може да се използва и срещу наземни обекти.

Системата е въведена на въоръжение в Русия през 2007 г. През април е започнало въвеждане на въоръжение и на ракети за С-400, които са в състояние да унищожат цели в близкия космос, уточнява ТАСС, позовавайки се на заместник главнокомандващият на военно -космическите сили на Русия.

Русия
Саудитска Арабия
сделка
ракетен комплекс C-400
По статията работи:

Галина Александрова