НАЧАЛО » свят

Русия и Германия застават зад „Северен поток 2“, но ще търсят решение, което да устройва и другите страни

„Северен поток 2“ не предполага прекратяване на доставките на газ през Украйна за ЕС, увери Путин. Меркел поиска гаранции за украинския транзит след влизането му в експлоатация

fb
3E news
fb
18-05-2018 08:10:00
fb

Влизането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“ не предполага прекратяване на доставките на газ през Украйна за ЕС. Доставките през Украйна ще продължат при икономическа целесъобразност, съобщи президентът на Русия Владимир Путин по време на пресконференция след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Бих искал да кажа, че след пускането на „Северен поток 2“ не предполага спиране на транзита на руски газ през Украйна, за което днес говорихме с госпожа Меркел, тя ми зададе този въпрос. Искам да подчертая, че доставките ще продължат, ако бъдат икономически обосновани и целесъобразни за участниците в икономическите дейности“, каза Путин, цитиран от руските медии.

„Обръщам внимание за това, че ние винаги сме се отнасяли към този проект (“Северен поток 2“) изключително като икономически, както към проект, с който винаги са се занимавали икономически субекти и винаги е бил извън рамките на каквито и да са политически проекти“, отбеляза той.
„Северен поток 2“ е отворен за участие на други страни, Русия ще се бори за него, заяви президентът на Руската Федерация.

„Проектът е отворен, отворен е за участие в него на други партньори, не само на тези, които участват днес“, каза още Путин в рамките на пресконференцията след срещата си с германския канцлер Меркел.

Германия е за реализацията на проекта „Северен поток 2“, но ще търси решения, които да не усложняват отношенията й със САЩ, каза от своя страна пред журналисти министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Както каза на пресконференцията днес президентът Путин, ние разбираме тази загриженост, ние не искаме да създаваме каквито и да са изкуствени проблеми и сме абсолютно уверени, че при добра воля от всички страни може да бъде намерено решение, което да устройва всички“, обясни Лавров.

Германия разглежда проекта „Северен поток 2“ като търговски проект, въпреки че в него има и други съставляващи, заяви по време на пресконференцията канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Говорихме също така и за ролята на газовия транзит за Украйна. От страна на Германия сме убедени, че след строителството на „Северен поток 2“, ролята на Украйна като транзитна страна трябва да се запази и Германия е готова да играе активна роля и да оказва съдействие“, каза Меркел. „Ние също разглеждаме „Северен поток 2“ като икономически, търговски проект, но в него има и други съставляващи. Затова трябва да се помисли за гаранции за Украйна в тази връзка“, добави Меркел.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 

Северен поток 2
руски газ
транзит на руски газ през Украйна
Русия
Германия
Владимир Путин
Ангела Меркел
Сергей Лавров
По статията работи:

Маринела Арабаджиева