НАЧАЛО » свят

Русия губи влияние на европейския енергиен пазар

fb
3E news
fb
29-01-2014 10:24:00
fb

През ноември Русия спечели политическа победа, принуждавайки Украйна да се откаже от предлаганото й споразумение за асоциране с ЕС, последствията от което сега се усеща на улиците в Киев, пише The Huffington Post. Но би било невярно да се твърди, че Русия понастоящем необезпокоявано е водещата в отношенията със своите съседи от бившия Съветски съюз. Сделката с Украйна, в рамките на която Русия се съгласи да предостави на Украйна финансиране от 15 млрд.долара и да намали с една трета цената на газа е забалежителна при липсата на отсрещни отстъпки от Киев в тази стратегически важна енергийна сфера. „Отдавнашните амбиции на Русия да контролира украинските газопроводи и вътрешното й производство на енергийни ресурси, както и преди са неудовлетворени”, отбелязва  авторът на статията Дейвид Кларк.

Тези разногласия се появиха отново през януари във формата на жалба на Русия, че разработката на находищата на шистов газ на изток в Украйна представляват заплаха за руските водни ресурси. Авторът на статията вижда в това „източник на нарастващи геополитически противоречия между страните, независимо от това кой ще дойде на власт в Киев”.

При всички разговори за това, че Украйна се връща в руската сфера на влияние, президентът Виктор Янукович не иска това, смята авторът на статията. Какво в действителност иска Янукович – това е да се приложи подохдоът на Казахстан за формиране на „многовекторна” външна политика, която би му дала максимална свобода на действие,  балансирайки конкуриращите интереси на големите държави около него.

Украйна се стреми да извоюва енергийна независимост към 2020 г. и основната съставляваща на тази стратегия е разработката на находищата на шистов газ.  Това, което още повече тревожи Русия е фактът, че подобни тенденции нарастват в голяма част от Източна Европа. Плша, Румъния и Литва решиха да изпозват свои ресурси от шистов газ, се казва в статията.

В доклад, публкуван през миналата година от Института за енергийни изследавния РАН се казва, че ръстът на доставките на газ от нетрадиционни източници може да доведе до намаляване на руския експорт през следващите 10-15 години примерно с 20%. Още нещо  – Русия се страхува повече от загуба на политическо влияние, отколкото от загубата на приходи, обобщава Дейвид Кларк в статията си в The Huffington Post.

енергиен пазар
газ
Европа
Русия
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева