НАЧАЛО » свят

Русия въведе автоматизирана система за контрол на радиоактивните отпадъци

fb
3E news
fb
24-02-2015 05:13:00
fb

Русия въведе автоматизирана система за отчитане и контрол на радиоактивните субстанции и отпадъци, която включва повече от 2000 предприятия, съобщи World Nuclear News. Системата е поръчана от руската държавна корпорация „Росатом“, чиито 113 дъщерни предприятия оперират с 96% от радиоактивните субстанции в страната.

 

Системата автоматизира събирането и наблюдението на наличността, продукцията, предаването, получаването, обработката, кондиционирането, разполагането и отписването на радиоактивните субстанции и отпадъци, както и промените в статуса им, характеристиките и местоположението.

Следващата стъпка ще бъде системата да се пренесе на модерна IT платформа, заявиха от „Росатом“. По този проект се провежда активна работа и корпорацията е решила да въведе платформата в изпитание в 12 предприятия. Изпитанията ще определят как системата ще бъде разпространена  и в другите предприятия на „Росатом“.

 

Новата система се състои от две части. Първата е автономна, с възможност за обработване на локални и мрежови данни, а втората е централна, реализирана като интегрирано решение за много ползватели. Пълното въвеждане на системата е планувано до края на 2015 г

радиоактивни отпадъци
Русия
Росатом
По статията работи:

Маринела Арабаджиева