Русия, Бангладеш и Индия подписаха меморандум за тристранно сътрудничесво за проекта за АЕЦ „Рупур“

Руската корпорация „Росатом“, министерството на науката и технологиите на Бангладеш и Департамента по атомна енергия на Индия подписаха на 1 март Меморандум за разбирателство за сътрудничество при реализирането на проекта за изграждане на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш, става ясно от съобщение на руския концерн.

Русия изгражда АЕЦ в Бангладеш „до ключ“. Основен изпълнител на строителството е АО „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“). Комплексът от дейности включва проектиране, производство и доставка на оборудване, строителство, монтаж и въвеждане в експлоатация. Меморандумът дава основата за сътрудничество между руския изпълнител и индийските и бангладешките експерти за реализирането на проекта. Страните ще си сътрудничат в области като подготовка и обучение на персонал, доставка на материали и оборудване за второстепенните категории в интерес на бангладешкия възложител.

„Това е знаково събитие както за индустрията, така и за нашите страни като цяло. Уверени сме, че това е първата стъпка към формирането на нов, перспективен дневен ред за сътрудничество в региона“, коментира заместник-генералният директор и директор на Блока за международна дейност на „Росатом“ Николай Спаский. „Росатом“ е глобална компания и световен лидер в сферата на мирното използване на атомната енергия. Отворени сме за сътрудничество в рамките на проектите. Подписването на Меморандума е още едно потвърждение на това“, добави Спаский.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари