Румъния има нужда от 3 и 4 блок на АЕЦ „Черна вода“, за да балансира енергийния си микс след 2025 г.

Румъния няма да има балансиран енергиен микс след 2025 г., ако не изгради планираните Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“. Това заяви Козмин Гита, главен изпълнителен директор на румънския ядрен оператор Nuclearelectrica.

В интервю, публикувано на сайта на Nuclearelectrica, Гита заяви, че двата нови енергоблока ще гарантират дългосрочна стабилност на румънската енергийна система като заменят съществуващите генериращи мощности, които трябва да излязат от експлоатация след 2025 г.

Гита заяви, че завършването на Трети и Четвърти енергоблок е приоритет на румънската държава и на Nuclearelectrica и се „предприемат всички стъпки“ за придвижване на проекта в следваща фаза – учредяване на нова проекта компания, съобщи електронното издание nucnet.org.

През ноември 2015 г. румънската Nuclearelectrica и китайската China General Nuclear Power Corporation подписаха меморандум за разбирателство за развитие, изграждане, експлоатиране и евентуално извеждане от експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“, които ще бъдат с реактори Candu-6 по канадски дизайн.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари