НАЧАЛО » свят

“Росатом“ ще си сътрудничи с института по ядрени технологии на Тайланд

fb
3E news
fb
24-09-2014 11:47:00
fb

Руската държавна корпорация „Росатом“ и Института по ядрени технологии на Тайланд подписаха меморандум за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели.  От руска страна документът бе подписан от заместник директора на „Росатом“ Вячеслав Першуков, а от тайландска от изпълнителния директор на Института по ядрени технологии Сомпорн Чонгкум.

Меморандумът има за цел да се активира сътрудничеството между Русия и Тайланд в сферата на използване на атомната енергия за мирни цели, като в документа се съдържат конкретни предложения за организирането и осъществяването на тази задача. Страните са заинтересовани да си сътрудничат в следните направления: фундаментални и приложни изследвания, радиоизотопи, атомна сигурност, физическа и радиационна защита, услуги в областта на ядрения топлинен цикъл, управление на радиоактивни отпадъци, обучение, подготовка и повишаване на квалификацията на административния и научно-техническия персонал.

Тайланд прояви интерес за създаване на съвместна работна група с Русия за определени проекти при реализацията на плановете на страната да създаде ядрена енергетика. Руската страна подчерта, че е готова да окаже пълно съдействие на своите партньори.

Споразумението бе подписано по време на 58-та генерална конференция на Международната конференция на Международна агенция за атомна енергия  (МААЕ) във Виена.

Росатом
Тайван
сътрудничество
По статията работи:

Георги Велев