НАЧАЛО » свят

„Росатом“ ще достави първото количество горивни компоненти за чешката АЕЦ през април 2015 г.

fb
3E news
fb
19-02-2015 11:35:00
fb

 

Горивната компания към „Росатом“, ТВЕЛ през април 2015 г. ще достави първата партия горивни компоненти за АЕЦ „Темелин“ в Чехия. Това съобщава руската компания, цитирана от ТАСС, обяснявайки, че става въпрос за вторични източници на неутрони.

 

Такива елменти руските атомни производители изработват за пръв път. По-рано вторичните източници на неутрони са били доставяни в Чехия от американската компания Westinghouse.

 

Вторичните източници на неутрони се използват за контролиране на пускането на реактора след дълго спиране. В разработката и изработването на вторични източници на неутрони са взели участие компаниите "ВНИИНМ", ОАО "ОКБМ Африкантов", ФГУП "ГНЦ РФ- ФЭИ" и АО "Машиностроительный завод". Договорът за това е бил сключен в края на 2014 г. в допълнение към действщият договор за гориво.

 

„По време на процеса на спиране на рактора за неговият ремонт или за извършване на други технологични процедури реакцията се забавя и броят на неутроните намалява“, казва главният специалист от АО „ВНИИНМ“ Даниел Токмаджиян, цитиран от агенцията. „Вторичните източници на неутрони ни дават възможност от самото начало на пуска на реактора, след неговото спиране да се извършва наблюдение за увеличаването на мощността. Преди част от пуска се осъществяваше на слепешката“.

 

По думите му предварителното приемане в завода вече се е състояло.

 

„Планират се няколко доставки на два енергийни блока на АЕЦ „Темелин“. Искам да отбележа, че по-рано такива елементи бяха произвеждани от американската компания Westinghouse”, заявява източникът на агнцията.

 

„Договорът за доставка на гориво за АЕЦ „Темелин“ е сключен през 2006 г. в резултат на спечелване на търг, в който взе участие и американската компания Westinghouse Electric, отбелязват от пресслужбата на ТВЕЛ. Тъй като заедно с горивото на американската компания за зареждане на реакторите на АЕЦ „Темелин“ са се използвали вторични източници на неутрони, то киентът се обърна към нас с молба за изработването им, въпреки че те не се използват за реактори ВВЕР в Русия и чужбина“.

 

Към днешния ден ядрено гориво за двата чешки АЕЦ също така доставя руската компания ТВЕЛ. Договорът за доставки действа до 2020 г. с възможност за продължаването му с още 10 г.

 

Росатом
ТВЕЛ
Westinghouse
горивни компоненти
АЕЦ Темелин
По статията работи:

Маринела Арабаджиева