„Росатом“ планира строителството на АЕЦ „Аккую“ да започне в началото на 2018 г.

Турският консорциум Cengiz-Kolin-Kalyon ще получи дял от атомната централа, а „Росатом“ ще изплати на Турция 20% от печалбите си от централата, след като си възвърне инвестициите

Руската корпорация „Росатом“ очаква да продаде дела си от 49% в проекта за турската АЕЦ на консорциум от турски компании до края на годината и възнамерява да започне строителството на централата до края на март 2018 г. Това заявява за агенция „Ройтерс“ първият заместник генерален директор и директор на блока за развитие на международния бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров. Според него корпорацията е на път да продаде дела си на турския консорциум Cengiz-Kolin-Kalyon, след подписването на предварително споразумение през юни т.г.

„Надяваме се да получим оперативен лиценз в началото на следващата година и да започнем с изливането на „първия бетон“ до края на първото тримесечие на 2018 г.“, заявява Комаров.

Той подчертава, че проектът продължава да получава силната подкрепа на турското правителство, което иска строителството да стартира възможно най-скоро.

Комаров споделя още, че според модела Build-Own-Operate (строй-владей-експлоатирай),  Турция ще плаща на „Росатом“ средна цена на електроенергията от 12,35 американски цента за киловатчас в продължение на 15 години.

Кирил Комаров добавя, че „Росатом“ ще изплати на Турция 20% от печалбите си от централата, след като си възвърне инвестициите.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари