НАЧАЛО » свят

„Росатом“ предаде на Чехия информационен пакет за потенциално участие в изграждане на АЕЦ

fb
3E news
fb
01-11-2016 08:51:00
fb

„Росатом“ предаде на министерство на промишлеността и търговията на Чехия и на чешката компания CEZ информационен пакет с материали за потенциално участие в проекта за изграждане на нови блокове на АЕЦ на територията на Чехия. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на старши вицепрезидента на „Русатом Оверсиз“ Леош Томичек.

Чешкото ведомство изпрати през лятото на 2016 г. до потенциалните доставчици на технология запитване за предоставяне на информация за изграждане на нови енергийни блокове в страната. В документа се предлага формулиране на техническите и търговски аспекти на потенциалното участие в проекта за строителство на нави атомни производствени мощности в Чехия. Компаниите, до които е изпратено запитването са от Франция, Китай, Корея, САЩ, Япония и Русия. Страните трябваше да представят материалите си до края на октомври.
С предаването на материалите от страна на „Росатом“, практически руската компания е уведомила чешките ведомства за принципната си заинтересованост от участие в проекта.

Чешката република актуализира през месец май 2015 г. Държавната енергийна концепция, според която до 2040 г. мощностите от атомна енергия в енергийния баланс на страната трябва да се увеличат от настоящите 35% до 50%.

Чехия планира изграждане на поне два атомни енергийни блока на две площадки – АЕЦ „Темелин“ и АЕЦ „Дуковани“.
В рамките на осъществяването на енергийната концепция в началото на юни 2015 г. бе утвърден и Национален план за действие за развитието на атомната енергетика в Чехия. През януари 2016 г. бе създаден Постоянен комитет по атомна енергетика на Чешката република.
Преди това, през 2009 г. бе обявен търг за дострояване на АЕЦ „Темелин“, като първо се планираше строителството на два енергийни блока с мощност от 2000 Мвт да започне през 2015 г. и да завърши през 2025 г. Стойността на строителството се оценяваше на сумата от 10-15 млрд.евро.
Чешкият енергиен концерн CEZ обаче отмени търга през април 2014 г. Тогава в търга участваха руско-чешкият консорциум МИР.1200 и японско-американската Westinghouse. Търгът бе отменен на основание на това, че заради цените на електроенергията в страната, строителството на двата блока бе нерентабилно.

Росатом
CEZ
Чехия
АЕЦ
АЕЦ Темелин
АЕЦ Дуковани
По статията работи:

Маринела Арабаджиева