НАЧАЛО » свят

"Росатом" получи покана за изграждане на АЕЦ във Великобритания

fb
3E news
fb
14-01-2014 11:05:00
fb

След преки руско-британски преговори атомният концерн „Росатом” получи покана да участва в строителството на атомни реактори във Великобритания, съобщи „Интерфакс”. Изданието се позовава на председателя на „Росатом” Сергей Кириенко. По думите му Великобритания вече е взела решение за една площадка, на която  влиза  френската компания EDF със своя технология.  Кириенко отбеляза, че Великобритания не обявява търгове. „Те провеждат преки преговори и взимат решения” , каза председателят на държавната корпорация.

Той напомни също така, че между Русия и Великобритания е подписана „пътна карта” за сътрудничество в атомната енергетика и „Росатом” приема британската атомна програма като „много сериозна”.

В началото на септември „Росатом”, Rolls-Royce и Fortum подписаха споразумение за сътрудничество за съвместно проучване на въпроса за строителство и експлоатация на АЕЦ във Великобритания. Според  договореностите страните ще проведат дейности по предварителна подготовка на процедура по оценка на концепцията на проект за АЕЦ с реактор ВВЕР и лицензиране на площадка за нея.

Съвременния проект за енергиен блок с реактор ВВЕР се отнася към поколението III+ (най-напреднал от съществуващите сега в света). Проектът  е с уникално съчетание на активните и пасивни системи за безопасност, които гарантират безопасност за околната среда дори в случай на загуба на външни източници на електроснабдяване и подаването й към топлоносителя. Реактори ВВЕР се експлоатират в редица страни в света.

Голяма част от съществуващите британски АЕЦ се планира да бъдат изведени от експлоатация. В същото време управляващите искат да намалят максимално изхвърлянето на СО2 във връзка с което се планира да бъдат осигурени условия за реализация на мащобна програма за изграждане на нови АЕЦ в страната.

АЕЦ
Росатом
ВВЕР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева