НАЧАЛО » свят

"Росатом" планира да пусне първия вятърен парк в Алдигея през лятото

fb
3E news
fb
19-02-2019 09:30:00
fb

Правителствената пресслужба на Република Адигея съобщава, че „Росатом“ планира пускането на първия вятърен парк. „Първото производство се очаква през лятото на настоящата година, като паркът ще се състои от 60 ветрогенератора, всеки от които с мощност 2,5 МВт“, се казва в съобщението. Общата инсталирана мощност на вятърния парк ще бъде 150 МВт.

Напредъкът по реализацията на проекта беше обсъден от ръководителя на Република Адигея Мурат Кумпилов и генералния директор на АО „НоваВинд“ (дъщерна компания на „Росатом“, управляваща развитието на ветрогенерацията) Александър Корчагин на работна среща, състояла се по време на Руския инвестиционен форум в Сочи. По информация на правителствената пресслужба, вятърният парк е включен в програмата за енергийно развитие на Адигея.

„Заинтересовани сме от проекта, който може да посрещне нарастващите нужди от електропроизводство на републиката“, сподели Кумпилов. От „НоваВинд“ съобщават пред „Интерфакс“, че вятърният парк в Адигея е първият значим проект за ветроенергийно производство в Русия и пилотен проект за „Росатом“. Споразумението за изграждането му е подписано през септември 2016 г. по време на инвестиционния форум в Сочи, а стойността на проекта се оценява на 12 милиарда рубли.

 

Росатом
вятърен парк
ВЕИ
ветрогенератори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева