НАЧАЛО » свят

"Росатом" не е спирал сътрудничеството си със САЩ в ядрената енергетика

fb
3E news
fb
18-11-2014 09:46:00
fb

Руската корпорация "Росатом" опроверга твърдение, че е спряла сътрудничеството си със САЩ по отношение на ядрената безопасност. Нашето твърдо убеждение, потвърдено от многогодишния ни опит е, че ядрената енергетика е стратегическа област, която има много дълги жизнени цикли. Тя не може и не трябва да зависи от ситуационните промени в политическата конюнктура. От това изхождаме и в отношенията си със САЩ, обясниха от руската корпорацията, визирайки текст от в. "Ню Йорк Таймс". Ние отричаме като принцип санкциите и натиска. Но, като се вземе предвид спецификата на въпросите на ядрената енергетика и неразпространението на ядреното оръжие, ние запазваме открити каналите за диалог с американската страна. И ние сме готови да възобновим прекъснатото не от нас сътрудничество в пълен обем, когато за това бъде готова и американската страна – разбира се, на основата на равнопоставеност, взаимна изгода и взаимно уважение, отбелязват още от "Росатом".

Авторитетния вестник публикува преди няколко дни материал със заглавие: „Русия ще намали работата си си със САЩ в областта на ядрената сигурност“. В него се казвам че Русия е информирала САЩ, че планира да намали участието си догодина в обединените усилия за обезопасяване на ядрени материали на руска територия. Този ход може сериозно да подкопае сътрудничество, продължило повече от две десетилетия, насочено към усилията компоненти за ядрена бомба да не попаднат в ръцете на терористи.

Според изданието генералният директор на държавната ядрена компания „Росатом“ Сергей Кириенко е заявил пред официален представител на администрацията на Барак Обама, че в Русия не се „предвиждат“ нови проекти през 2015 г. Намаляването на сътрудничеството между двете страни е продукт на общия спад в отношенията между Русия и САЩ, предизвикано от решението на руския президент Владимир Путин за военна намеса в Украйна. Другата причина е и отдавнашните притеснения на хардлайнерите в Кремъл относно програмата, която води американски ядрени експерти в руски ядрени обекти, и опасенията, че се създава впечатление, че Русия има нужда от помощ отвън“, пише „Ню Йорк Таймс“.  Русия също съобщи миналата седмица, че планира да бойкотира международната среща за сигурност през 2016 г., на която домакин ще бъде американският президент Барак Обама.

„Ню Йорк Таймс“ припомня още, че „Обединените руско-американски усилия започват през 1991 г., след като възникват опасения, че след разпадането на Съветския съюз, ядрените му оръжия ще станат уязвими. С развитието на програмата, САЩ харчат милиарди долари за подобряване на сигурността и процедурите за проследяване на ядрените материали. Тези усилия са насочени към предотвратяване на риска високо обогатен уран или плутоний да бъде откраднат и продаден на терористични групи или държави от „черния списък“.

Росатом
ядрена безопасност
сътрудничество
сащ
По статията работи:

Георги Велев