„Росатом“ не е получавал от Украйна писмо за завода за на ядрено гориво

Държавната корпорация „Росатом“ не е получавала от украинската страна писмо за среща по въпросите за възобновяване на съвместни проекти в атомната енергетика, включително и по проекта за строителство в Украйна на завод за ядрено гориво за АЕЦ, съобщава Прайм, позовавайки се на съобщение на „Русатом Международна мрежа“.

„Росатом“ не е получавал официално писмо с молба за среща“, е казал представител на агенцията. Както е отбелязал той, „към настоящият момент взаимодействието между Русия и Украйна се осъществява строго в рамките на съществуващите договори, всички страни изпълняват задълженията си“. „Държавна корпорация „Росатом“ удовлетворява от 60 % до 70% от на украинските АЕЦ от ядрено гориво.

Във вторник украинското издание "Экономическая правда", позовавайки се на министъра на енергетиката на Украйна Игор Насалик до първия заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров съобщи, че Киев обсъжда възможността за възобновяване на съвместни проекти с Москва за атомната енергетика, включително и проекта за строителството на завод за производство на ядрено гориво за АЕЦ. По-късно и Насалик опроверга тези изявления, наричайки писмото „фалшива новина“.

В същото време пресслужбата на министерство на енергетиката на Украйна съобщи, че Киев е получил от китайската  China Nuclear Energy Industry Corporation предложение за провеждане на тристранни преговори за възможността за покупка на дял от горивната компания на Росатом ТВЕЛ в проекта за строителството на завода за гориво, пише агенцията.

Според съобщението, по данни на ведомството, Украйна с цел привличане на инвестиции за финансиране на строителството на завода за производство на ядрено гориво в страната, през 2015-2016 г. е провела преговори с възможни инвеститори, в частност с  China Nuclear Fuel Corporation,, която е направила предложение за създаване на съвместно производство на ядрено гориво за нуждите на украинските АЕЦ.

Предполага се, че китайската страна ще изкупи акциите на ТВЕЛ в пълен обем и ще осигури пълно финансиране на проекта.
Украинският концерн „Ядрено гориво“ и горивната компания на „Росатом“, ТВЕЛ през 2011 г. подписаха договор за изграждане на завод за ядрено гориво за украинските АЕЦ. Правителството на Украйна обаче не разгледа и не утвърди проекта. През 2015 г. Украйна взе решение да прекрати проекта.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари