НАЧАЛО » свят

Рискът от санкции срещу Русия вдигна цените на природния газ

fb
3E news
fb
17-03-2014 11:46:00
fb

Договорите за доставка на природен газ поскъпват след обявяването на предварителните резултати от референдума в Крим, пише biztass.

Газа с доставка през април тази година на газовия хъб Henry в Луизиана нарасна до 4,509 долара за милион британски термични единици (BTU) от 4,425 долара според данните от търговете ден по-рано. Това става ясно от данните на Чикагската борса.

Тази цена отговаря на около 168 долара за 1000 куб метра.

Газа, с доставка през май поскъпна с 1,7% - до 4,472 долара за 1 млн.BTU, или 167 долара за 1000 куб метра.

Инвеститорите се опасяват от цените, заради геополитическото напрежение във връзка с възможни санкции по отношение на Русия от страна на Европейския съюз и САЩ. „Това е въглеводородната версия на военна доктрина, гарантираща взаимно унищожение, – характеризира ситуацията Сет Клейман от лондонския офис на Citigroup, цитиран от Блумбърг. – Европа се нуждае от руските енергийни ресурси, а Русия има нужда от европейски пари”.

Henry Hub е газовият хъб на Луизиана (САЩ) към който има 8 магистрални газопровода от различни направления на газодобив. Благодарение на това, че се предоставят различни видове газ се изчислява и средната цена на борсата. На този хъб цената на газа обикновено е два пъти по-евтина от тази на европейския пазар.

„Газпром” пордава газа на европейския пазар по средна цена от 380 долара за 1000 куб метра.

газ
газов хъб
цени на газа
борса
По статията работи:

Маринела Арабаджиева