НАЧАЛО » свят

Рекорд на вятърните мощности през 2019 г. отчита Глобалният съвет за вятърна енергетика (GWEC)

fb
3E news
fb
26-03-2020 02:03:49
fb

60,4 ГВт са установените през 2019 г. вятърни електроцентрали. Това е с 19 % повече от 2018 г. и е вторият резултат в сектора – повече мощности са били въведени през 2015 година. Повече от половината от новите вятърни електроцентрали (30,6 ГВт) са разположени в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това става ясно от данните на 15-ото издание на Глобалния съвет за вятърна енергетика (Global Wind Energy Council, GWEC).

Общата установена мощност на вятърните електроцентрали в света през годината е била от порядъка на 651 ГВт. На пет от големите пазари - Китай, САЩ, Германия, Индия и Испания се падат 73 % от общата мощност на глобалната вятърна енергетика. Китай и САЩ остават най-големите световни пазари за наземна вятърна енергетика, като на тях се падат над 60 % от новите мощности в този сегмент.

Все по-голяма роля играе и офшорната вятърна енергетика. През 2019 година са били въведени в експлоатация 6,1 ГВт морски вятърни електроцентрали и 10 % от всички нови инсталации, което се смята за рекорден резултат.

В доклада на GWEC са определени два основни инструмента, насочени към ускоряване на ръста на вятърната енергетика. Първият касае новото конструиране на пазарите, в които освен стойността на енергията се отчита и пазарното и обществено значение на ВЕИ. Вторият се отнася за разширените възможности за развитието на вятърната енергетика и новите технологични направления, а също така набиращата популярност за строителството на хибридни електроцентрали и зеленият водород.

Очакването на Глобалният съвет за вятърна енергетика е, че 2020 г. ще бъде рекордна за сектора. Прогнозира се изграждането на нови мощности от порядъка на 76 ГВт.

Припомняме обаче, че прогнозата е изготвена преди пандемията в резултат на COVID-19 и е твърде вероятно тя да бъде преразгледана на по-късен етап. 

Докладът е публикуван на: https://gwec.net/gwec-over-60gw-of-wind-energy-capacity-installed-in-2019-the-second-biggest-year-in-history/

Global Wind Energy Council
GWEC
Глобален съвет за вятърна енергетика
По статията работи:

3E news